V kamionu nedaleko Sofie našla policie osmnáct mrtvých migrantů, zadržela tři lidi

V odstaveném kamionu nedaleko bulharské metropole Sofie nalezla policie osmnáct mrtvých migrantů, mezi nimiž bylo i dítě. Dalších 34 běženců včetně pěti dětí bylo převezeno do nemocnice. S odvoláním na vyjádření bulharských představitelů o tom informovala agentura Reuters. Vozidlo naložené dřevem převáželo podle prvních informací 52 lidí původem z Afghánistánu, uvedl podle bulharského serveru 24 časa šéf bulharské národní vyšetřovací služby Borislav Sarafov. Bulharské úřady podle něj v souvislosti s tragédií zadržely tři osoby.

Sarafov neupřesnil, zda jsou mezi zadrženými i řidiči, kteří podle dřívějších zpráv z místa uprchli. Policisty na odstavené vozidlo poblíž obce Lokorsko, která leží na sofijském dálničním okruhu, upozornili místní obyvatelé. Ti si všimli také skupinky lidí u vozidla.

Podle policie nic nenasvědčuje tomu, že migranti zemřeli následkem dopravní nehody. Přesné příčiny jejich úmrtí se zjišťují, bulharský ministr zdravotnictví Asen Medžidiev ale uvedl, že neměli dostatek vzduchu.

„Těm, kdo byli zavření ve voze, se nedostával kyslík. Mrzli, byli ve vlhku, několik dní nejedli,“ řekl podle Reuters ministr. Někteří z hospitalizovaných jsou v kritickém, ale stabilním stavu, dodal ministr. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva vnitra byli migranti ukryti ve skrýši pod převáženým dřevem.

Bulharsko je tranzitní zemí

Bulharsko leží na trase, kterou migranti především z Blízkého východu a Afghánistánu využívají ke vstupu do zemí Evropské unie. Většina z běženců přitom nemá v plánu zůstat v nejchudším členském státě EU, ale snaží se pomocí propracovaných sítí převaděčů dostat do bohatších zemí západní Evropy.

Bulharsko posílilo kontroly na své jižní hranici s Tureckem i v celé zemi, aby bojovalo s rostoucím přílivem migrantů a dokázalo, že je schopno řádně střežit vnější hranici Evropské unie.