Rusko poslalo na 22 let do vězení chabarovského exgubernátora, jehož zatčení vyvolalo protesty

Na 22 let do vězení poslal ruský soud bývalého gubernátora Chabarovského kraje Sergeje Furgala, kterého úřady obžalovaly z objednání vražd podnikatelů a z pokusu o vraždu v letech 2004 až 2005. Furgal už dříve vinu odmítl. Jeho obhájci uvedli, že se proti rozsudku odvolají a budou usilovat o zproštění viny. Furgalovo zatčení před dvěma lety vyvolalo v Chabarovsku protesty.

Prokurátor navrhl soudu, aby dvaapadesátiletého Furgala potrestal 23 lety odnětí svobody ve vězeňském táboře s přísným režimem. Porota tento měsíc shledala Furgala vinným a nyní soud vynesl výši trestu, přičemž někdejšího gubernátora poslal na 22 let do trestanecké kolonie s přísným režimem.

Policie zatkla Furgala kvůli podezření z organizace vražd podnikatelů v roce 2020, tedy v době, kdy byl gubernátorem. V Chabarovsku, jenž leží více než 6100 kilometrů východně od Moskvy a má přibližně šest set tisíc obyvatel, jeho zadržení vyvolalo několikatýdenní demonstrace. Podle jeho stoupenců bylo obvinění politicky motivované s cílem ho potrestat za příliš nezávislý postoj k Moskvě, píše agentura Reuters.

Někdejší podnikatel Furgal stál v čele Chabarovského kraje od září 2018. Kandidoval za nacionalistickou Liberálně-demokratickou stranu Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského a po volbách v úřadu nahradil prokremelského gubernátora, což byl podle Reuters v přísně kontrolovaném ruském volebním systému šokující výsledek.

Šéf Kremlu Vladimir Putin několik dní po Furgalově zatčení na jeho místo dosadil promoskevsky orientovanou osobnost, podotkl Reuters.