Tisíce Rusů demonstrovaly na podporu zadrženého chabarovského gubernátora

Desetitisíce obyvatel Chabarovska a dalších měst na ruském Dálném východě demonstrovaly na podporu zadrženého gubernátora Sergeje Furgala. Vadí jim postup moskevských úřadů ve Furgalově kauze a požadovali i odstoupení prezidenta Vladimira Putina. Proti padesátiletému chabarovskému gubernátorovi, který nepatří ke kremelské straně Jednotné Rusko, je vedeno vyšetřování pro podezření z organizace vražd podnikatelů v letech 2004 a 2005.

Účastníci pochodu v Chabarovsku provolávali hesla jako Svoboda, Vraťte Furgala zpátky, pryč s Moskvou a Putin je zloděj. Shromažďovaly se také podpisy na petici za propuštění gubernátora. Demonstranti tradičně protimoskevsky laděného Dálného východu rovněž kritizovali zasahování centrálního mocenského aparátu vzdáleného osm hodin letu do dění ve svém regionu.

Chabarovský kraj
Zdroj: Wikimedia Commons

Demonstrace se konaly v několika městech kraje. Přímo ve velkoměstě Chabarovsk byly podle pozorovatelů lokálních médií největší za poslední roky. Policie odhadla počet jejich účastníků celkově na 12 tisíc, většina médií uváděla podle agentury TASS třicet tisíc. Nikým neorganizovaná akce byla pokojná a policie nikoho nezatkla.

„Stalinské doby“

Ruští vyšetřovatelé zadrželi Furgala před dvěma dny a přepravili ho do Moskvy, kde na něj byla v pátek uvalena vyšetřovací vazba. Podle agentury Interfax zadržení gubernátora souvisí s vraždou podnikatelů Jevgenije Zorji a Olega Bulatova a s pokusem o vraždu Alexandra Smolského.

Furgal veškerá obvinění odmítá. Jeho mluvčí Naděžda Tomčenková na Instagramu vyjádřila demonstrantům poděkování za podporu. „Jsme si jisti, že budete vyslyšeni,“ napsala.

Sergej Furgal u policejního antonu
Zdroj: Reuters/Evgenia Novozhenina

V čele Chabarovského kraje na východě Ruska stojí Furgal od září 2018. Kandidoval za nacionalistickou Liberálně-demokratickou stranu Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského. Tato strana má celkem tři gubernátory. Společně s komunisty a Spravedlivým Ruskem tvoří takzvanou systémovou opozici, jíž režim umožňuje participaci na politickém životě výměnou za loajalitu v důležitých otázkách.

Šéf LDPR se svého stranického kolegy zastal a při svém vystoupení ve Státní dumě vyjádřil nespokojenost s tím, jak se s členy jeho strany nakládá. Zatčení Furgala přirovnal ke stalinským dobám.

Furgal se stal za posledních deset let třináctým trestně stíhaným gubernátorem, poznamenal server Newsru.com. Obvykle byli podezřelí z korupce, zpronevěry, podvodů či zneužití pravomocí.