Vládní strana Jednotné Rusko prohrála další gubernátorské volby

Kremelská strana Jednotné Rusko utrpěla další porážku v gubernátorských volbách. Její kandidát byl totiž na hlavu poražen ve druhém kole voleb v Chabarovském kraji na Dálném východě. Po sečtení téměř všech hlasů získal kandidát nacionalistů Sergej Furgal přes 70 procent, zatímco dosavadní gubernátor a kandidát Jednotného Ruska Vjačeslav Šport jen necelých 30 procent hlasů.

Volební výsledek je pro vládní stranu další špatnou zprávou, kterou média spojují s projednáváním nepopulární důchodové reformy, proti níž se ruská veřejnost bouří.

V minulých dnech bylo po stížnostech na falšování voleb zrušeno hlasování v Přímořském kraji a v Chakasii na jihu Sibiře kandidát volby předčasně opustil. V obou případech byli centrem skandálů politici Jednotného Ruska podporovaní Kremlem.

V Přímořském kraji do poslední chvíle přesvědčivě vedl opoziční komunista Andrej Iščenko, ale při sčítání posledních hlasů náhle získal převahu stávající gubernátor Andrej Tarasenko z vládní strany Jednotné Rusko. Takový obrat však nebyl při daných počtech voličů možný.

Nesrovnalostí si všiml deník Novaja Gazeta, podle něj k podvodům došlo až při sčítání volebních lístků.  Upozornil, že divoký finiš je v rozporu se základy matematiky. Například po sečtení čtyř okrsků volební komise připsala Tarasenkovi 13 595 hlasů. Jenže i když se sečtou čtyři nejlidnatější okrsky v kraji, dají dohromady jen 11 969 voličů. Ani při stoprocentní účasti a podpoře Tarasenka by takový výsledek nebyl možný.

Volby v Chabarovsku byly „mimořádně špinavé“

Také volby v Chabarovském kraji byly podle předsedkyně volební komise Elly Pamfilovové „mimořádně špinavé“ a z tábora obou kandidátů přišlo mnoho stížností. Porušení volebních pravidel ale prý nebylo takové, aby komise musela hlasování zrušit. Proto se teď o víkendu konalo druhé kolo.

Návrh na zvýšení důchodového věku, který bude zanedlouho ve druhém čtení projednávat ruský parlament, vyvolal v Rusku četné protesty, během víkendu se po celé zemi konaly protestní demonstrace za účasti tisíců lidí.

Vláda původně navrhla zvýšit věkovou hranici o pět let u mužů a o osm let u žen. Prezident Vladimir Putin po vlně nesouhlasu upravil zvýšení věkové hranice u žen z osmi na pět let.