Finsko se dle svých poslanců vyrovnalo s vlivem Kremlu. Přičítají to blokování nákupu majetků ruským občanům

Události: Finsko se dle svých poslanců vyrovnalo s vlivem Kremlu (zdroj: ČT24)

Finsko se podle svých poslanců již dokázalo dostatečně vyrovnat s ruským vlivem. Politici to přičítají zejména zákonům, které umožňují zablokovat ruským oligarchům a politikům nákupy nebo převody majetku. Některé české nevládní organizace volají po tom, aby podobné úpravy platily i v Česku.

Ruští oligarchové ve Finsku v minulých desetiletích investovali v řádech miliard eur. Například někdejší ministr tisku prezidenta Vladimira Putina – Michail Lesin – si před dvaceti lety pořídil rozsáhlý areál na břehu moře. Ten je od začátku války na Ukrajině prázdný a majetek je oficiálně psaný na anonymní firmu. Finsko ho zatím nezablokovalo.

Země se rozhodla proti podobným dalším projektům do budoucna bránit. Schválila tak zákon umožňující zablokovat nákupy nemovitostí lidem mimo Evropskou unii. „Měli jsme dokonce případ, kdy si ruský oligarcha před lety pořídil ostrov, který určitě nebyl využívaný ke zcela mírovým účelům. Takže jsme zpřísnili zákony, které se týkají nabývání majetku ze strany Rusů,“ uvedl předseda bezpečnostní komise finského parlamentu Anders Adlercreutz.

Ochrana národní bezpečnosti

Finské úřady začaly zákon využívat zejména v posledních dvou letech. „Důvodem je ochrana naší národní bezpečnosti a zájmů národní obrany před cizími vlivy,“ sdělil Janne Kuusela, generální sekretář bezpečnostního oddělení ministerstva obrany.

Desítkám ruských podnikatelů úřady zablokovaly nákupy nemovitostí v pohraničí a jedné z ruských společností vetovaly nákup komplexu vedle letiště na severu Finska. „Naše obranné složky rozhodly zastavit prodej majetku v Rovaniemi,“ dodal místostarosta Rovaniemi Mikkel Näkkäläjärvi.

Pozemky a budovy, které chtěl ruský podnikatel koupit u letiště v Rovaniemi, chtěl dle místních úřadů použít na nespecifikovaný developerský projekt. Podle ministerstva obrany však šlo o ohrožení národní bezpečnosti.

V České republice podobné omezení neexistuje. To podle některých nevládních organizací umožňuje také obcházení sankcí. Příkladem je majetek exposlance ruské Státní dumy Sergeje Sopčuka. V Česku investoval přes sto milionů korun do nemovitostí a firem a dále je převádí na třetí osoby.

Právo zablokovat nákup nemovitosti občanům mimo EU považuje Finsko za ochranu své národní bezpečnosti. Poslanci navíc debatují o tom, že by úpravu ještě zpřísnili – zahrnuli by například opatření proti praní špinavých peněz.