Za nemanželský sex až rok vězení, schválili Indonésané. Týká se to i turistů

Horizont ČT24: Vězení za mimomanželský sex (zdroj: ČT24)

Indonéský parlament schválil nový trestní zákoník, který mimo jiné zakazuje nemanželský sex a soužití nesezdaných párů. Nová norma, která se bude vztahovat na Indonésany i cizince, počítá s trestem až jednoho roku vězení za pohlavní styk mezi lidmi, kteří neuzavřeli manželství. Zákon musí ještě podepsat prezident, upozornily agentury AP a Reuters. Platnost zákazu i pro cizince kritizují mimo jiné firmy podnikající v cestovním ruchu.

Nový trestní zákoník má vstupovat v platnost postupně v příštích třech letech. Nyní je v Indonésii trestná manželská nevěra, ale nikoliv předmanželský sex.

Podle představitele ministerstva spravedlnosti Alberta Ariese tresty za nemanželský sex a soužití mají ochránit instituci manželství. Podle něj bude smět oznámit nemanželský sex či nevěru jen omezený okruh lidí, a to rodiče, děti či manželé těch, kteří se dopustili daných činů. To podle agentury AFP výrazně omezuje působnost zákona.

Nový zákoník kritizují zástupci firem podnikajících v cestovním ruchu. Místopředseda profesního sdružení Maulana Yusran označil zákon za „zcela kontraproduktivní“. Podnikatelé se obávají, že tresty za nemanželský sex a soužití nesezdaných párů by mohly odradit zahraniční turisty v době, kdy se cestovní ruch vzpamatovává po pandemii covidu-19. V Indonésii je řada populárních turistických destinací, například ostrov Bali.

Tresty za rouhání i informace o antikoncepci

Schválení zákoníku podle agentury ukazuje na posilování konzervativních sil v nejlidnatější muslimské zemi na světě. Podle kritiků nové paragrafy posílí policejní kontrolu nad morálkou, napsal Reuters.

Zákoník bude také trestat rouhání, šíření informací o antikoncepci či urážky hlavy státu a viceprezidenta. Za šíření komunistických myšlenek budou hrozit až čtyři roky vězení. Tresty budou i nadále hrozit za potraty.

Vzhledem k rozsáhlým změnám bude nové znění trestního zákoníku vstupovat v platnost postupně po po dobu tří let, připomněl náměstek ministra pro legislativní činnost a lidská práva Edward Omar Sharif Hiariej.

Nový trestní zákoník kritizuje i lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Podle ní trestání kritiky ústavních činitelů odporuje mezinárodnímu právu. Vláda ujistila, že objasní, co bude považováno za urážku trestanou zákonem a kritiku, za kterou nebude hrozit postih.

„Návrh zákona ukazuje, že zahraniční akademici mají pravdu, že naše demokracie je nepochybně v úpadku,“ řekl agentuře AFP šéf indonéské pobočky organizace Amnesty International Usman Hamid. Proti schválení zákona v Jakartě demonstrovala stovka lidí. Desítky nevládních organizací označily ve společném textu změnu zákoníku za protidemokratickou. Ochránci lidských práv se mimo jiné obávají dopadu nové normy na sexuální menšiny, jelikož Indonésie nepovoluje stejnopohlavní manželství.

Podle zastánců nového trestního zákoníku nastal čas vzdát se stávající normy, kterou Indonésie zdědila po nizozemské koloniální nadvládě, která skončila v roce 1949. Předchozí snahy o změnu zákoníku zastavily v roce 2019 silné protesty.