Česko a Slovensko se dohodly na výraznější policejní spolupráci u hranic

Události: Napětí na hranici Česka a Slovenska stoupá (zdroj: ČT24)

Zástupci Česka a Slovenska se dohodli na výraznější policejní spolupráci u hranic, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předmětem dohody byla readmisní smlouva, detaily dohody v pátek přiblíží premiéři obou zemí. Česká opatření na hranicích předtím kritizoval slovenský policejní prezident Štefan Hamran jako neúčinná, migranti vrácení z Česka už na Slovensku podle něj nejsou. Hamran také řekl, že Česko vrátilo na Slovensko 2,8 tisíce migrantů, kteří se ale následně do Česka zřejmě stejně dostali. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) jsou ale kontroly na hranicích dál nutné. Praha je zavedla na konci září kvůli stoupajícímu počtu běženců.

„Bude to systém vzájemné policejní spolupráce v blízkosti hranic. Premiéři to přesně specifikují, předejdeme přetahování se o navrácené lidi v rámci readmisí,“ přiblížil Rakušan jednání se slovenskou delegací.

Readmisní dohoda je mezinárodní smlouva upravující předávání lidi, kteří nelegálně vstoupili na území jedné ze smluvních stran. Readmisní smlouvu má i Slovensko a Maďarsko, takže Slováci mohou migranty navracet svému jižnímu sousedovi. Podle Rakušana je klíčové vyřešit readmise vůči Srbsku a dalším zemím západního Balkánu.

Jedinou cestou, jak zamezit migrantské krizi, je podle Rakušana sladit vízovou politiku zemí západního Balkánu se zbytkem Evropy. Cílem tohoto opatření je, aby se migranti nedostávali do Evropské unie ze zemí, kde mají zavedený vízový styk. Zároveň je podle něj potřeba posílit vnější hranici.

Události, komentáře: Boj proti nelegální migraci (zdroj: ČT24)

Stanové městečko v Kútech budí nevoli

Slováci během čtvrtka český postup kritizovali. „Tvrdíme, že opatření nejsou účinná. Potvrzuje se, že nemáme ty samé nelegální migranty, jednoduše mizí. Češi zadrželi přes osm tisíc nelegálních migrantů, z toho 2,8 tisíce nám vrátili. Zde nejsou,“ řekl Hamran u stanového městečka pro běžence ve vesnici Kúty nedaleko hranic s Českem.

Slovenský infektolog Vladimír Krčméry, který pomáhá ve zmíněném stanovém městečku, během společné tiskové konference s Hamranem řekl, že uprchlíci cestu dále nacházejí, protože lidé v tomto táboře se mění. Také běženci z tohoto stanového městečka prohlašovali, že se ani pro případ zadržení českými policisty v česko-slovenském příhraničí nechtějí vzdát cesty do Německa.

Kontroly jsou efektivní, míní Kupka

Český ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Interview ČT24 kontroly hájil. „Jasné je, že Česká republika musí kontroly udržet a ukazují se jako efektivní. Koneckonců i v těch posledních dnech se na přechodu objevilo znovu několik nelegálních migrantů. Zároveň míří opatření proti těm, kteří zneužívají nelegální migraci ke svému obohacení,“ zdůraznil.

Kupka také vzpomenul opatření, které má urychlit dopravu na přechodu Lanžhot–Kúty. „Posílili jsme kapacitu přechodu výrazným posílením počtu lidí, kteří vykonávají tu službu, a zároveň jsme upravili navádění v pruzích k jednotlivým odbavovacím místům tak, aby proud kamionů, který zatěžoval tento přechod, mohl opouštět místo co nejsnáze. Jsem přesvědčený, že i tento krok přispěl ke zklidnění situace,“ reagoval ministr i na protesty českých i slovenských dopravců. Zároveň si nemyslí, že by Česko mělo dopravcům platit za opatření na hranicích jakékoliv kompenzace. 

Hostem Interview ČT24 byl ministr dopravy Martin Kupka (zdroj: ČT24)

Slovensko se už dříve dostalo do sporu s Českem v souvislosti s kontrolami na hranicích a s vracením migrantů, kteří se do Česka dostali ze Slovenska. Praha kritiku Bratislavy odmítla. 

O migraci jednaly vládní špičky obou zemí

Ve čtvrtek se v Praze na pracovní večeři sešli slovenský premiér Eduard Heger s předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS). Setkání se zúčastnili také ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) a Roman Mikulec a policejní prezidenti Martin Vondrášek a Štefan Hamran. Jednali právě především o migraci a kontrolách na společných hranicích. Výsledky jednání, které trvalo více než hodinu, však politici nekomentovali. Premiéři by se měli podle Úřadu vlády vyjádřit až v pátek.

Podle Rakušana se strany dohodly na výraznější spolupráci přímo na hranicích. „Cílem je zrychlit kontroly a vyslat převaděčům signál, že hranice není prostupná,“ řekl v Událostech, komentářích.

„Nemáme žádný jiný manévrovací prostor než uzavřít vnější hranice. Migrant, který se dostane na území schengenského prostoru, je nevyhostitelný. Budeme si je vzájemně odevzdávat. Dříve či později se do toho Německa dostanou,“ řekl dříve Hamran.

Zopakoval, že do ochrany vnější schengenské hranice je potřeba zapojit unijní agenturu Frontex a že nutné je posílit smíšené hlídky v Maďarsku, odkud podle něj lze vracet zadržené běžence do Srbska. Tuto trasu podle Bratislavy využívají i běženci, kteří se snaží dostat přes Slovensko dále do západní Evropy, přičemž na Slovensku o azyl nežádají.