Slovensko nasadí kvůli migraci armádu, u hranic vzniká stanový tábor

Události: Slovensko kvůli migraci nasadí armádu (zdroj: ČT24)

Slovensko nasadí kvůli ilegální migraci armádu. Vláda schválila vyčlenění desítek vojáků, kteří budou střežit hranice. Počty zachycených lidí, převážně Syřanů, v posledních dnech rostou. I proto vznikají další místa k jejich dočasnému ubytování.

Česká policie i díky dronům a termovizi odhalila za měsíc přes tři a půl tisíce ilegálně příchozích migrantů a padesátku převaděčů. Zvýšené počty hlásí i slovenská strana. „V současnosti policie eviduje největší koncentraci migrujících osob v obci Kúty, a to na železniční stanici,“ popisuje mluvčí Krajského ředitelství policejního sboru v Trnavě.

Kúty jsou místem, kde roste, ale většinou i končí naděje na překročení hraniční linie s Českou republikou. Už dvakrát se o tom přesvědčil syrský uprchlík Abas al-Abas: „Pokoušíme se každý den přejít do Česka a úřady nás sem vždy odváží.“

Abas al-Abas chce podle svých slov pokračovat přes Česko do Německa za rodinou. Podobné důvody zmiňuje většina migrantů. I přes opakované nezdary zpravidla zůstávají, v místě proto úřady zřídily přechodné zázemí.

Desítka stanů vznikla prakticky hned vedle železničního nádraží. Zejména proto, aby se běženci nezdržovali v čekárnách. I když oficiálně ještě objekt nefunguje, už nyní tu část migrantů přebývá – i bez elektřiny, kterou úřady plně zprovozní asi až příští týden.

Plošné kontroly zatím ne

K dispozici už uprchlíci mají základní vybavení, jako jsou jídlo, postele a matrace. Stále ale žijí ve velké nejistotě.

„Pomocnou ruku jim podáváme opakovaně, ale je třeba dodat, že nelegálně přicházející migranti ve většině případů nemají zájem o pomoc ani ubytování, protože se v první řadě chtějí dostat do Německa,“ komentuje situaci mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová.

Pokud nepožádají o azyl, musejí běženci do třiceti dnů opustit Slovensko. Země mezitím posílila hlídky u maďarských hranic, plošné kontroly řidičů ale odmítá, takže zatím ostraha funguje pouze na několika přechodech poblíž Bratislavy.