Finská premiérka Marinová se omluvila za snímky z večírků. I já potřebuji zábavu, dodala

Finská premiérka Marinová se omluvila za fotky z večírků (zdroj: ČT24)

Finská premiérka Sanna Marinová udělala zřejmě už definitivní tečku za svou večírkovou aférou. Šestatřicetiletá politička se v slzách omluvila za další uniklé snímky z jejích oslav. Poté, co se objevila na videu, kde tančí s přáteli, pobouřila část veřejnosti fotografie dvou spoře oděných žen z premiérčina sídla. Marinová nad fotografií vyjádřila lítost, brání se ale s tím, že nic špatného nedělala a že i jako premiérka má právo na zábavu.

Marinovou lze považovat za úspěšnou političku. Zvládla pandemii koronaviru, svou zemi dovedla do NATO a hlasitě podporuje Ukrajinu, kterou napadla ruská armáda. V posledních týdnech však místo státnických povinností musí vysvětlovat, co dělá v soukromí.

„V těchto temných časech i já potřebuji radost, uvolnění a zábavu. A k tomu patří celá řada fotek a videí, které nevidím ráda, a vím, že ani vy je nevidíte rádi,“ uvedla Marinová.  

Poslední kritiku na adresu Marinové vyvolal snímek z oslavy přímo v helsinském sídle premiérky. Poprsí na něm dámy skrývají cedulkou, kterou Marinová jinak mívá na stole. Na novém videu pak vdaná premiérka intimně tancuje s finským rockovým zpěvákem.

Marinová oznámila, že fotografie lituje, trvá ale na tom, že sama nedělala nic nevhodného. V slzách prohlásila, že svou práci vykonává svědomitě a že v současnosti existují vážnější témata, zmínila hlavně utrpení Ukrajinců. „V těchto dnech jsem v myšlenkách s prezidentem (Volodymyrem) Zelenským, premiérem (Denysem) Šmyhalem a se všemi Ukrajinci. S lidmi, kteří skutečně trpí,“ řekla. 

Kritika, ale i podpora

Veřejné mínění finská premiérka rozbouřila před týdnem kvůli videu, na kterém tančí s přáteli. Po tomto večírku dokonce dobrovolně podstoupila test na drogy. I když část veřejnosti výstřelek Marinové kritizuje, další ji podporují, například i vlnou roztančených videí na sociálních sítích. 

Smířlivě teď mluví koaliční partneři i političtí konkurenti. „Musíme se soustředit na skutečné problémy, tato země potřebuje vedení,“ komentoval případ předseda Národní koaliční strany Petteri Orpo. 

Některé hlasy upozorňují například na možné bezpečnostní riziko. Podle expertů sice k ohrožení nedošlo, podobný materiál se ale může stát municí pro trolly na internetu, například v hybridní válce s Ruskem. „V tomto ohledu musíte být připraveni, že jakýkoliv takový šířený obsah může být zneužit,“ upozornila odbornice na boj s hybridními hrozbami Hanna Smithová.  

Sanna Marinová je v čele Finska od roku 2019. Ve svých 34 letech se stala nejmladší premiérkou na světě, její kabinet tvoří převážně ženy. Podle komentátorů jde o kombinaci, která může nahrávat konzervativním kritikům.