Salvini ztrácí popularitu. Proto před volbami opět sází na migrační kartu

V Itálii se rozjíždí předvolební kampaň (zdroj: ČT24)

V Itálii se naplno rozjela kampaň před předčasnými volbami, které se mají uskutečnit 25. září. Průzkumy favorizují koalici vedenou postfašistickou stranou Bratři Itálie. Na pravici přitom podle všeho dochází k přeskupení sil. Její donedávna hlavní postava, bouřlivák a exministr vnitra Matteo Salvini, rychle ztrácí popularitu. Hlasitý odpůrce migrace se na poslední chvíli snaží získat body.

Matteo Salvini se pokouší zastavit svůj pád. Ještě před třemi lety byl neoddiskutovatelným lídrem pravice. Hlavně díky jeho tvrdému postoji proti migrantům získala Liga ve volbách do Evropského parlamentu 34 procent hlasů. Nyní má v průzkumech necelou třetinu. Populistický politik proto sází na stejnou kartu.

„Příští vláda, pokud si Italové vyberou Ligu nebo pravicovou koalici, znovu začne kontrolovat a chránit hranice. A poskytne nedotknutelné útočiště skutečným válečným uprchlíkům, kterých je mezi příchozími do Itálie menšina,“ řekl Salvini. 

Odhodlání bránit Italy před další vlnou běženců Salvini demonstroval na Lampeduse, ostrově, který leží nejblíž africkým břehům. Jako záminka mu posloužil příliv migrantů z minulého týdne. Uprostřed turistické sezony se jich v azylovém centru pro 350 lidí najednou tísnilo 1500. Většinu z nich úřady odvezly na pevninu ještě před návštěvou bývalého ministra vnitra.

„Lampedusa zůstává pohostinná. Obyvatelé dál pracují, migranti připlouvají a turisté také. Teď je nejdůležitější zajistit pravidelný přesun běženců z ostrova,“ řekl k situaci starosta Lampedusy Filippo Manino. 

Italy nyní přitom daleko víc sužují jiné potíže. Stejně jako jinde v Evropě hlavně dopady covidové pandemie a rostoucí ceny energií a zboží. Migrantů do devětapadesátimilionové země letos přes moře připlulo 41 tisíc. Sice o deset tisíc víc než loni, ale pouhá pětina oproti roku 2015.

„Je to čistá propaganda, která využívá společenská témata k získání hlasů a voličů,“ domnívá se šéf dobrovolnické záchranné lodě Luca Casarini. 

Jak silná bude koalice pravicových stran?

Podle levice přitom pravici pomáhá i Moskva. Za větším přílivem migrantů podle italských médií stojí ruští wagnerovci, kteří ovládají libyjské přístavy a umožňují vyplutí většího počtu člunů. Kreml věří, že pravicová vláda k němu bude vstřícnější. Řada jejích politiků má totiž stále k Vladimiru Putinovi blízko.

„Z naší strany neexistuje možnost, že bychom zmírnili náš postoj k Rusku a Putinovi,“ řekl předseda Demokratické strany Gianni Letta.

Lettova Demokratická strana je sice v průzkumech druhá jen těsně za Bratry Itálie, koalice pravicových stran by ale v parlamentu získala většinu. V jejím čele teď stojí Georgia Meloniová, Matteo Salvini přesto věří, že ještě neřekl poslední slovo.