Ohraná pohádka z dob Sovětského svazu, komentuje Lipavský Putinovo očekávání, že Západ nevydrží

Události, komentáře: Jan Lipavský po návštěvě Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se vrátil z návštěvy Ukrajiny, kde jednal s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ačkoliv Lipavský rozumí únavě některých lidí z konfliktu, nesmí podle něj podpora napadené země polevit. Předpoklad ruského prezidenta Vladimira Putina, že Západ nevydrží, se zakládá na „staré pohádce z dob Sovětského svazu“, uvedl ministr v pořadu Události, komentáře.

Lipavský se do Kyjeva vydal také v únoru, před začátkem konfliktu. V centru hlavního města teď podle něj na první pohled rozdíl znát nebyl, jen pár desítek kilometrů od Kyjeva jsou ale k vidění celé zničené čtvrti, připomněl. „Polovina města Irpiň má domy zničené nebo vážně poškozené,“ popsal Lipavský, který tuto oblast navštívil.

Jinak podle něj působil i prezident Zelenskyj. „On se proměnil. Když jsem měl možnost s ním hovořit před čtyřmi měsíci, (…) byl pod větším tlakem,“ uvedl. „Působil na mě dojmem státníka,“ dodal ke středečnímu setkání.

Podle Lipavského musí podpora Západu pokračovat. „Vědí, že to nezvládnou sami. Vědí, že chtějí být součástí Západu. Ukrajinský podíl na tom je jednoznačné odhodlání,“ uvedl. Kromě urputnosti ale v napadené zemi cítil také velký vděk. „Poděkování za vojenské dodávky, za humanitární pomoc, za politickou pomoc. Máme tam velmi dobré jméno. Řadíme se mezi nejspolehlivější partnery Ukrajiny,“ popsal.

Ministr zahraničí uvedl, že rozumí jisté únavě z války na Ukrajině. „Lidé jsou někdy unavení z neustálých obrázků, nechtějí ani vidět a slyšet další utrpení,“ řekl. „Nesmíme ale polevit v pomoci Ukrajině,“ dodal s tím, že to je však úkol pro vládu. Právě kabinet si pak musí přijímané kroky obhájit před veřejností.

Lipavský chce otevřít debatu, jak přehodnotit přístup Evropy k Rusku

Lipavský přijel do Kyjeva s rakouským kolegou Alexanderem Schallenbergem, kvůli covidu-19 naopak na poslední chvíli cestu zrušil slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. Rakousko zaujalo ke konfliktu poněkud odlišný přístup než Česká republika – nedodává zbraně, o to je však země aktivnější v humanitární pomoci. „Rakouský pohled se více blíží německé pozici, kde vidíme snahy nebýt tak důrazný v některých prohlášeních,“ uvedl Lipavský.

Jednání v Kyjevě se však podle ministra nevěnovalo rozdílům, ale zdůrazňoval se pozitivní přístup. „Důležitá zpráva pro Ukrajinu je, že země střední Evropy mají zájem o ukrajinské téma. (…) Je naší morální odpovědností pokračovat v pomoci,“ řekl.

Lipavský připomněl, že také české předsednictví se soustředí na Ukrajinu. Jak se zástupci členských zemí, tak s ministry zahraničí Ukrajiny, Moldavska a Gruzie chce rozvést debatu o tom, jak přehodnotit principy politiky Evropy k Rusku. „Dnes je postavena na starých základech,“ uvedl.

EU se musí připravit na scénář, kdy by Rusko chtělo anektovat okupovaná území

Podle vrchního diplomata je možné, že Rusko bude chtít anektovat některá z obsazených území Ukrajiny. „Případná snaha o obnovení územní celistvosti bude z ruské strany argumentovaná, že se jedná o ruské území. To je naprosto nepřijatelné,“ uvedl. Další evropské ministry zahraničí na tento scénář upozornil. „Pracuji na tom, abychom měli silnou, jednotnou, evropskou odpověď,“ dodal.

Ruský prezident Putin podle některých názorů předpokládá, že Západ nevydrží. „To je stará ohraná pohádka z dob Sovětského svazu, kdy se neustále prezentovalo, jak Západ upadá. A Vladimir Putin je produkt Sovětského svazu a sovětského myšlení,“ domnívá se Lipavský.

„Bohužel pro něj, kreativita demokracie, svobodného myšlení, svobodných voleb je natolik silná, že Západ přetrvá,“ zakončil.