Vyšetřování podmínek Ujgurů nebyl důvod cesty do Číny, uvedla komisařka OSN Bacheletová

Události: Michelle Bacheletová na návštěvě v Číně (zdroj: ČT24)

Cesta do Číny nebyla vyšetřováním životních podmínek menšinových Ujgurů, uvedla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Kritikům svého šestidenního pobytu v zemi obviňované z utlačování muslimských Ujgurů i dalších menšin Bacheletová vzkázala, že jejich námitky bere na vědomí a s vedením komunistické země jednala „otevřeně“.

Čínská oblast Sin-ťiang na severozápadě země se stala dějištěm řady krvavých útoků na civilisty, které podle Pekingu páchají ujgurští separatisté a islamisté. Ve jménu boje proti terorismu vláda nad oblastí zavedla přísný dohled.

Západní organizace obviňují Peking, že více než milion Ujgurů a příslušníků dalších muslimských etnických skupin internoval v „převýchovných táborech“. Čína má tyto zprávy za neobjektivní, tábory podle ní byly ve skutečnosti „centry odborného vzdělávání“, jejichž cílem bylo vymýtit extremismus.

Bacheletová na závěr své cesty do Číny vyzvala Peking, aby se zejména v této oblasti vyvaroval „despotických opatření“ a zajistil, že čínská vládní politika odpovídá mezinárodním standardům ochrany lidských práv.

Řekla také, že ji regionální vláda Sin-ťiangu ujistila, že síť „vzdělávacích center“ již byla zrušena. Sedmdesátiletá chilská exprezidentka rovněž uvedla, že Peking na její schůzky v Sin-ťiangu „nedohlížel“. Nicméně ve skutečnosti o tom, s kým se setká, ale rozhodovaly čínské úřady. Státní bezpečnost zastrašovala Ujgury v exilu, kteří ji žádali, ať zjistí informace o příbuzných.

Kritici: Návštěvu Bacheletové využívá čínská propaganda

Zahraniční novináři komisařku provázet nesměli. Na závěr její cesty se uskutečnila technicky nezvládnutá tisková videokonference. Kvůli výpadkům byl prostor pro minimum otázek. Polovinu dostala čínská média. Komisařka tak strávila velkou část času odpovědí na údajné porušování lidských práv ve Spojených státech. 

„Je zásadní, aby opatření proti terorismu nevyústila v porušování lidských práv. Provádění zákonů a politiky, která s potlačováním terorismu souvisí, musí být pod nezávislým mezinárodním dohledem,“ uvedla Bacheletová.

Návštěvu tak využívá čínská propaganda. Kritici tvrdí, že cesta slouží Pekingu, aby ospravedlnil zločiny. Čínská tisková kancelář už si upravila prohlášení Bacheletové. „Obdivuji úsilí Číny a její úspěchy při vymýcení chudoby, ochraně lidských práv a realizaci hospodářského a sociálního rozvoje,“ stálo v něm. Úřad komisařky vydal opravu: Ve skutečnosti se o obdivu k čínským snahám nezmínila.