Partnerku novináře Prataseviče Sapegaovou poslal běloruský soud na šest let do vězení

Šest let vězení uložil běloruský soud Sofiji Sapegaové, ruské přítelkyni běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče. Informovaly o tom ruské tiskové agentury TASS a Interfax. Běloruské úřady ženu zadržely loni v květnu spolu s žurnalistou poté, co donutily v Minsku přistát civilní letoun mířící z Atén do Vilniusu.

„Sapegaová byla seznána vinnou z úmyslného jednání, které směřovalo k podněcování společenské nenávisti a sváru,“ stojí v rozsudku, podle nějž je Sapegaová vinna také z nezákonného shromažďování a šíření osobních údajů. Žena musí dále zaplatit „odškodné obětem“ ve výši 167 500 běloruských rublů (přes 1,5 milionu korun). Proti rozsudku se může do deseti dnů odvolat.

Některé zdroje přitom uvádějí jiný přepočet. Například ruská služba BBC informuje, že Sapegaová musí zaplatit odškodné a také soudní poplatky ve výši 175 tisíc běloruských rublů, což je podle ní přes 50 tisíc dolarů, tedy bezmála 1,2 milionu korun.

Obžaloba podle dřívějších informací obvinila čtyřiadvacetiletou Sapegaovou z organizace akcí hrubě porušujících veřejný pořádek, vyvolávání sociální záště, výhrůžek násilí na adresu úředních činitelů, šíření pomluv, bránění novinářům v práci a nezákonného sběru osobních údajů.

Proces se konal za zavřenými dveřmi, jelikož by podle soudu „mohlo dojít k vyzrazení osobních údajů úředníků,“ poznamenala v pátek na svém webu lidskoprávní organizace Vjasna, která upozorňuje na to, že Sapegaová je politickou vězeňkyní.

Vzhledem k tomu, že mladá žena přiznala vinu a dodržela podmínky dohody s vyšetřovateli, jí soud uložil trest v polovině maximální možné dvanáctileté sazby, uvedla BBC. Podle Vjasny šestiletý trest vězení a zaplacení odškodného požadovala obžaloba.

Vynucená přiznání

Stanice BBC v pátek s odvoláním na svůj zdroj uvedla, že Sapegaová se proti rozsudku pravděpodobně neodvolá, ale požádá běloruského vůdce Alexandra Lukašenka o milost. Pokud ji nedostane, požádá o poslání do Ruska, aby si trest odpykala tam, píše BBC a dodává, že podle jejího právníka by ji pak mohl omilostnit ruský vůdce. Nevlastní otec Sapegaové možnost odvolání podle agentury TASS nechtěl komentovat.

Krátce po zadržení Sapegaové běloruská státní televize zveřejnila videozáznam, na němž se žena přiznává, že pracovala pro web zveřejňující údaje o policistech zasahujících proti demonstrantům. Mnozí ovšem důvěryhodnost jejího přiznání zpochybnili a upozornili, že záznam působí tak, že Sapegaová odříkává předem naučený text.

Bělorusko zveřejnilo i videa s Pratasevičem, kde se novinář doznává k organizování nepokojů. Také jeho přiznání řada lidí zpochybňuje jako vynucená pod nátlakem.

Soud s Pratasevičem zatím nezačal

Sedmadvacetiletý Pratasevič stával v čele populárního zpravodajského kanálu Nexta, podrobně informujícího o předloňských rozsáhlých protestech proti režimu Alexandra Lukašenka.

Pratasevič zatím souzen nebyl a stav vyšetřování proti němu je v tuto chvíli nejasný, poznamenala agentura Reuters. Podle serveru Meduza je v domácím vězení a soudní proces s ním dosud nezačal. Podle ruské služby BBC je obviněn z organizování masových nepokojů, hrubého narušení veřejného pořádku a podněcování ke společenským svárům.

Běloruské bezpečnostní složky zatkly dvojici loni 23. května na letišti v Minsku, když úřady přinutily s pomocí stíhačky k nouzovému přistání letadlo společnosti Ryanair, jímž se pár vracel z Řecka do Litvy. Minsk tvrdil, že letoun přinutil k přistání kvůli anonymnímu hlášení o bombě v letadle. 

EU následně zakázala vstup běloruským aeroliniím do unijního vzdušného prostoru. Letecký incident a zadržení dvojice následně odsoudila řada zemí včetně Spojených států a Evropské unie, které pak rozšířily sankce proti běloruskému režimu.