Le Penová stahuje před nedělními volbami Macronův náskok, kampani dominují ekonomická témata

Události ČT: Francie před prezidentskými volbami (zdroj: ČT24)

Francouzi půjdou v neděli k prvnímu kolu prezidentských voleb. Favoritem je stále Emmanuel Macron, jeho náskok ale stahuje krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová, která má pořád největší šanci postoupit do druhého kola. V něm by podle aktuálních průzkumů prohrála jen o pět procentních bodů. Kampaň před volbami ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, do popředí se dostaly sociální otázky.

Kvůli ruské invazi na Ukrajině se předvolební kampaň vizuálně rozběhla až v posledních dnech, teprve nyní se po celé zemi objevují plakáty s portréty kandidátů, přibližuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Program zájemců o post hlavy státu se podle něj liší: „Například Emmanuel Macron se rozhodl až do poslední chvíle vyhýbat ostatním kandidátům, zrušil dnešní (úterní) večerní pořad, kdy se měl v debatě utkat s ostatními v pořadu Elysée 2022. Kritici tvrdí, že je to zvláštní přístup, příliš velké sebevědomí, že opovrhuje ostatními (kandidáty), že dokonce opovrhuje demokracií.“

Průzkum: Le Penová stahuje náskok Macrona

Macron zůstává favoritem voleb, v druhém kole 24. dubna by se měl podle průzkumů utkat s Le Penovou. Průzkum Elabe pro stanici BFM TV uvádí, že rozdíl mezi oběma by se ale snížil na pět procentních bodů. Šetření předpokládá ve druhém kolem zisk 52,5 procenta pro Macrona a 47,5 procenta pro Le Penovou. Rozptyl počtu hlasů, které mohou kandidáti získat, se v tomto případě překrývá a Le Penová má šanci vyhrát, i když se to teď jeví jako nepravděpodobné, uvádí BFM TV.

Podle Šmída je za vyššími preferencemi krajně pravicové kandidátky změna její image. „Už není tak konfrontační. Je, řekněme, přijatelnější pro většinu Francouzů. Poučila se z porážky v posledních volbách,“ říká zpravodaj ČT, který dodává, že kampaň Le Penové se liší od ostatních kandidátů.

„Nesází na velké bombastické mítinky, jaké předvedl třeba Emmanuel Macron v neděli v La Defénse, ale vybrala si osm desítek míst po celé Francii, ta objíždí. Tvrdí, že chce být mnohem blíže obyvatelům Francie, chce slyšet jejich problémy, chce s nimi mluvit tímto způsobem. A zdá se, že jí to vychází, protože v průzkumech stoupá a je na nejlepší cestě dostat se do druhého kola,“ konstatuje Šmíd.

Le Penové podle něj pomohla i kandidatura dalšího krajně pravicového kandidáta Érica Zemmoura, který je pro mnohé Francouze příliš radikální až extremistický, a tudíž nepřijatelný. Odpůrci Macrona proto dávají přednost Le Penové před Zemmourem, míní Šmíd.

Pokud jde o průzkumy před prvním kolem, má podle Šmída Macron náskok (27 procent) před Le Penovou (22 procent), třetí je krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon (15,5 procenta) a čtvrtý Zemmour, který se drží kolem deseti procent.

Až za ním je republikánka Valérie Pécresseová, která se dále propadá a je tak pro tradiční pravici velkým zklamáním, stejně jako socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová, které nyní průzkumy přisuzují asi dvě procenta hlasů a před níž se dostali i komunisté, uvádí Šmíd.

Zpravodaj ČT Jan Šmíd o francouzských prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

Hlavní téma kampaně: ekonomika

Předvolební kampaň byla výrazně poznamenána válkou na Ukrajině, která zastínila jiná témata. „Hlavním tématem je kupní síla, ekonomika, situace, která nastane poté, co zdraží energie, které zdražují už teď, jak se to dotkne každého Francouze. Takže sociální otázky – tato témata jednoznačně dominují,“ popsal zpravodaj ČT.

„A témata, o kterých se předpokládalo, že se o nich bude mluvit a na které třeba sázel Éric Zemmour, jako imigrace, ta jsou v tuto chvíli, nechci říct úplně zapomenutá, ale jsou výrazně upozaděná,“ uzavřel Šmíd s tím, že hodně se bude mluvit třeba o reformě penzijního systému.