Na Lvov dopadly rakety. Ruská armáda znovu ostřelovala jaderné zařízení v Charkově

Události: Střely dopadly na Lvov. Ukrajinci uvedli, že zabili dalšího ruského generála (zdroj: ČT24)

Pět zraněných si v sobotu odpoledne vyžádaly dva raketové útoky na západoukrajinské město Lvov. Původně agentury hovořily o třech mohutných explozích, po kterých nad městem stoupal hustý dým. Kyjev a Moskva se dohodly na zřízení deseti humanitárních koridorů, během soboty se podařilo evakuovat celkem 5208 civilistů. Ukrajinci se snaží opět získat Cherson, kde měl být zabit další ruský generál. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko tvrdí, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu utrpěl infarkt.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Úřady ve Lvově vyzvaly obyvatele, aby zamířili do krytů. Na severovýchodním okraji města jsou podle zveřejněných fotografií vidět oblaka černého kouře. „Na území Lvova došlo ke dvěma raketovým úderům,“ oznámil gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj na internetu.

Nejprve na Lvov dopadly dvě rakety, které zranily přinejmenším pět lidí, pak následoval další nálet, provázený třemi silnými výbuchy. Zásahy poškodily infrastrukturu a zapálily sklad paliv. Hasiči pokračují v hašení, na místě zasahují záchranáři. Obytné domy nebyly zasaženy, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu.

Televizní stanice CNN, která má ve Lvově svůj štáb, informovala, že ve městě byly slyšet sirény. „Nevidíme žádné údery ve městě jako takovém, ale na obzoru za kopcem stoupá po třech silných explozích kouř,“ řekl divákům reportér John Berman.

Lvov leží asi osmdesát kilometrů od hranic s Polskem.

Humanitární koridory

Celkem 5208 civilistů se během soboty podařilo evakuovat z obležených ukrajinských měst, uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková podle agentury Unian. O den dříve se podařilo evakuovat 7331 lidí, připomněla agentura Reuters.

Podle Vereščukové fungovalo všech deset humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů, na jejichž zřízení se Kyjev a Moskva dohodly.

Z obléhaného Mariupolu se do bezpečí v Záporoží, které je v ukrajinských rukou, podle vicepremiérky dostaly čtyři tisícovky lidí. Další stovky Ukrajinců se podařilo evakuovat z ohrožených měst a obcí v Kyjevské oblasti. Během evakuace bylo do postižených měst převezeno 80 tun humanitární pomoci.

Ukrajina a Rusko se v posledních týdnech vzájemně obviňovaly z toho, že humanitární koridory nefungují. 

Rusové mají pod kontrolou Slavutyč, místní se bouří

Ukrajinská armáda podle agentury Ukrinform oznámila, že se protivzdušné obraně podařilo během pátku sestřelit okupantům další tři bojová letadla a nejméně pět střel s plochou dráhou letu. Generální štáb k aktuální situaci napsal, že ruské jednotky na řadě míst pokračují v neúspěšných pokusech o útok a v ostřelování.

Náměstkyně ministra obrany Anna Maljarová uvedla, že na rozsáhlé frontě široké 1800 kilometrů se intenzita nepřátelských útočných operací snížila. Zároveň ale v této souvislosti upozornila, že ruská armáda mobilizuje síly a připravuje se pokračovat v ofenzivě.

Velitel vojenské správy Kyjevské oblasti Oleksandr Pavljuk oznámil, že se ruské okupační síly zmocnily města Slavutyč, kde žijí pracovníci černobylské jaderné elektrárny. V internetovém prohlášení Pavljuk uvedl, že ruští vojáci obsadili nemocnici ve Slavutyči a zajali starostu. Obyvatelé se v reakci shromáždili s ukrajinskými symboly v centru města a provolávali „Slavutyč je Ukrajina“ a „Sláva Ukrajině“. Okupanti pak ve snaze protestující rozehnat zahájili palbu do vzduchu a házeli do davu omračující granáty.

Ruské síly odřízly Slavutyč od okolního světa už v pátek. Agentura Unian přitom informovala, že vyjet z města není možné. Problematické byly podle ní i dodávky potravin a humanitární pomoci.

V noci ze soboty na neděli bude v Kyjevě platit zákaz vycházení. Důvodem jsou očekáné ruské útoky.

Humanitární situace v Mariupolu je kritická
Zdroj: Alexander Ermochenko/Reuters

Situace v Mariupolu zůstává kritická

 Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko hovořil s francouzským velvyslancem na Ukrajině o možnostech evakuace civilistů. Francouzský prezident Emmanuel Macron dříve prohlásil, že navrhne Rusku plán, jak pomoci lidem z obléhaného města odejít.

Situace v obklíčeném Mariupolu zůstává podle Bojčenka kritická, v jeho centru probíhají pouliční boje. Podle Vereščukové se z města musí evakuovat přes sto tisíc lidí. Před ruskou invazí zde žilo kolem 450 tisíc lidí.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu
Zdroj: ČTK/AP

Šojgu prý po kritice dostal infarkt

O osudu ruského ministra obrany se spekulovalo v posledních dnech, protože Šojgu se naposledy objevil na veřejnosti 11. března. Ve čtvrtek se v ruských médiích objevily záběry, na nichž byl Šojgu vidět na obrazovce, kterou používal Putin při virtuální poradě ruské bezpečnostní rady, obraz ministra obrany se ale shodoval právě se záznamem z 11. března.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už dříve vysvětloval Šojguovu mediální nepřítomnost tím, že ministr obrany má mnoho práce.

Podle Kyjeva se Šojgu zotavuje ve vojenské nemocnici z infarktu poté, co jej Putin tvrdě kritizoval kvůli problémům, jimž ruská armáda na Ukrajině čelí. Podle dostupných informací Moskva očekávala, že Kyjev padne v řádu dnů, válka už ale trvá přes měsíc a ruská vojska utrpěla značné ztráty.

Ruské ministerstvo obrany ve zjevné reakci na noční informaci Kyjeva o Šojguově indispozici v sobotu dopoledne zveřejnilo na Facebooku zprávu, že se ministr zúčastnil ranní porady ve svém úřadu. Informaci doplňuje video dokumentující poradu s řadou nejvyšších představitelů ruské armády, včetně náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, který rovněž nebyl v poslední době na veřejnosti viděn.

Šojgu přítomné informuje, že s ministerstvem financí diskutoval o vojenském rozpočtu a plnění rozkazů obrany. Hovoří o pokračování dodávek zbraní a výbavy v předstihu, přičemž „prioritami jsou dalekonosné vysoce přesné zbraně, vybavení letadel a udržování pohotovosti strategických jaderných sil“.

Rusko přišlo o dalšího generála, tvrdí Ukrajina

Ukrajinci uvedli, že zabili už sedmého vysoce postaveného velitele ruské armády. Při úderu na leteckou základnu u Chersonu, kterou okupanti využívají jako velitelské stanoviště, měl být zabit generálmajor Jakov Rezancev.

Podle webu BBC se vysocí ruští důstojníci pohybují blízko míst bojů kvůli nízké morálce mužstva. V rozhovoru zachyceném ukrajinskou armádou si jeden z ruských vojáků stěžoval, že Rezancev sliboval, že válka skončí během několika hodin. Hovor byl zachycen čtyři dny po zahájení ruské invaze, která trvá už 31 dní.

Rusko zatím potvrdilo smrt jednoho svého generála.

Rusové znovu ostřelovali jaderné zařízení v Charkově

Ruské jednotky v sobotu znovu ostřelovaly výzkumné jaderné zařízení v Charkově. Rozsah poškození nelze zjistit vzhledem k neutichajícím bojům v okolí zařízení, uvedla ukrajinská státní jaderná inspekce. Ta varovala před případnou kontaminací v případě poškození. Podle ukrajinských médií se jaderné zařízení dostalo pod ruskou palbu již potřetí.

Následky ruského ostřelování v Charkově
Zdroj: Reuters/Vitalii Hnidyi

Inspekce upozornila, že jakékoliv jaderné zařízení není postaveno pro válečné podmínky, a tak další bombardování a ostřelování charkovského „zdroje neutronů“ hrozí „vážnými radiačními následky s kontaminací okolního území“.

Agentura Unian připomněla, že vědecký ústav, ve kterém se jaderné zařízení nachází, se poprvé stal terčem palby ruských raketometů 6. března, podruhé 10. března.

Ukrajinci se snaží získat zpět Cherson. Útok na Oděsu prý nehrozí

Moskva se v nové fázi invaze plánuje podle svých slov soustředit na „osvobození“ Donbasu. Omezení vlastních cílů zdůvodňuje tím, že „bojový potenciál ukrajinské armády byl výrazně snížen“, a proto se Rusko může zaměřit na východ Ukrajiny, svůj údajný klíčový záměr. Záminkou pro vpád ruské armády na Ukrajinu přitom byla „denacifikace a demilitarizace“ země.

Agentura AFP s odkazem na činitele Pentagonu informovala, že se ukrajinští vojáci snaží dobýt zpět strategické město Cherson, které ruské síly obsadily na počátku března. Od té doby se ve městě konalo několik demonstrací proti okupaci.

Pentagon považuje Cherson za „sporné území“. „Nemůžeme přesně říci, kdo Cherson ovládá, ale faktem je, že už není pod tak pevnou ruskou kontrolou jako dříve,“ cituje AFP nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany.

Zástupce Pentagonu dále uvedl, že kvůli bojům jižně od Mykolajiva je ruská armáda zablokovaná, a proto „bezprostředně nehrozí“ útok na Oděsu. Činnost zaměřenou na tuto metropoli jižní Ukrajiny nevyvíjí ani ruská flotila v Černém moři, dodal.

Zničená ruská vojenská technika u Kyjeva
Zdroj: ČTK/ZUMA/Alex Chan Tsz Yuk

Ukrajinské jednotky tvrdí, že osvobodily Trosťanec

Ukrajinské jednotky v sobotu osvobodily město Trosťanec v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl na webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na komuniké 93. brigády, která operaci podnikla. Ruský server Argumenty nedeli napsal, že ukrajinská armáda podnikla protiútok na Trosťanec, na místě se bojuje a nadále hrozí nebezpečí, že jednotky ukrajinské armády a domobrany proniknou do týla ruských vojsk. Před válkou město čítalo asi dvacet tisíc obyvatel.

„Trosťanec je osvobozen od ruských okupantů,“ uvedla 93. brigáda a pochlubila se, že se jejím vojákům spolu s příslušníky domobrany a místními partyzány podařilo vyhnat z města elitní Kantemirovskou tankovou divizi. „Ruská armáda po sérii porážek utekla z Trosťance a na místě zanechala zbraně, techniku a munici, které 93. brigáda použije k osvobození dalších ukrajinských měst od okupace,“ dodalo komuniké. Osvobození města později potvrdil gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj.

Rusko utržilo bolestivý úder, říká Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajinci zasadili ruským okupantům „bolestivé údery“. „Naši obránci vedou ruské lídry k jednoduché a logické myšlence: je třeba jednat, jednat smysluplně, urgentně a férově,“ prohlásil.

Ukrajinská generální prokuratura v sobotu sdělila, že během 31 dnů ruské agrese zahynulo 136 dětí a dalších 199 bylo zraněno. Nejvíce, 64, jich zemřelo v oblasti hlavního města Kyjeva a pět desítek v Doněcké oblasti.

Podle informací ukrajinského ministerstva obrany ruské invazní síly dosud přišly o 575 tanků, 1640 dalších bojových obrněných vozidel, 293 dělostřeleckých systémů, 91 salvových raketometů a 51 prostředků protivzdušné obrany. Zničeno také bylo 117 bojových letounů, 127 vrtulníků, 56 bezpilotních letounů, 1131 automobilů a sedm válečných plavidel.

Na druhé straně i Moskva informuje o značných ztrátách napadeného protivníka. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov řekl, že od začátku „speciální operace“, jak Rusko svou agresi vůči Ukrajině označuje, bylo zničeno 1618 tanků a dalších obrněných bojových vozidel, 166 salvových raketometů, 622 děl a minometů a 1453 speciálních vojenských vozidel. Ukrajinci podle něj také přišli o 207 protiletadlových raketových systémů a 267 bezpilotních letounů.

Tyto informace uváděné oběma válčícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit.

Na Ukrajině už patrně bojují Češi

Ukrajinský novinář Ilja Ponomarenko ze serveru Kyiv Independent v sobotu na Twitteru zveřejnil snímek, který podle něj zachycuje české dobrovolníky bojující na Ukrajině proti ruským silám. Podle Ponomarenka jsou na fotografii Češi s výzbrojí v Irpini u Kyjeva. Český premiér Petr Fiala a prezident Miloš Zeman začátkem března oznámili, že lidé, kteří z ČR odjedou bojovat na Ukrajinu, budou mít garantovanou beztrestnost.