Zájem o aktivní zálohy vzrostl v Lotyšsku padesátinásobně

Události: Zájem o aktivní zálohy v Lotyšsku (zdroj: ČT24)

Do Pobaltí už dorazily první stovky vojáků pod velením NATO, které mají posílit přítomnost Aliance v regionu. Litva, Estonsko i Lotyšsko oznámily také razantní navýšení výdajů na obranu. Riga, ve které žije i početná ruská menšina, mimo jiné hlásí velký zájem o vstup do aktivních záloh.

„Když se zhoršila situace na Ukrajině, mnoho studentů a mých přátel se rozhodlo přidat. Pokud přijde válka, budu se bít za svou zemi,“ říká student a překvapený účastník kurzu teritoriální obrany Janis Balodis.

Takových jako on je za měsíc osmnáct set. Tolik přihlášek do aktivních záloh se dříve sešlo v Lotyšku za čtyři roky. Hlásí se učitelé, bankéři, dokonce někteří členové parlamentu. Motivace jsou různé. „Něco se může stát. Tyto stresové situace, kdy nevíte, co máte dělat, zvládnete lépe, když máte jasný plán a cítíte se připravení,“ říká třeba dobrovolnice Agnese Pomerancevová.

Dobrovolníci se postupně naučí střílet, jezdit v armádních vozech a někteří i obsluhovat přenosné protitankové komplety. Kdo nastoupil teď, bude moci bojovat v červnu nebo červenci, věří velitel jednotky Národní gardy Kaspars Pudans.

Vláda zvažuje nákup amerických vrtulníků nebo tureckých dronů. Do konce roku chce znásobit kapacity domobrany a zvýšit obranný rozpočet na 2,4 procenta HDP.