Kanadský protestní konvoj nekončí a inspirují se u něj odpůrci očkování v dalších zemích

Horizont ČT24: Kanadský konvoj svobody nekončí (zdroj: ČT24)

Čtyři provincie Kanady v tomto týdnu oznámily částečné nebo úplné zrušení opatření proti šíření koronaviru. Protesty místních řidičů kamionů přesto stále pokračují. Nově zablokovali i několik hraničních přechodů do Spojených států. Premiér Justin Trudeau to označil za ohrožení ekonomiky země. Kanadské demonstrace navíc inspirovaly odpůrce očkování na Novém Zélandu nebo ve Francii.

Odpůrci covidových opatření a povinného očkování zaplnili prostranství před novozélandským parlamentem. Po vzoru takzvaného konvoje svobody v Kanadě účastníci zablokovali centrum Wellingtonu stovkami aut.

„Samozřejmě má každý obyvatel Nového Zélandu právo na protest, ale existují také pravidla toho, co se může na nádvoří parlamentu odehrávat,“ komentovala situaci premiérka Jacinda Ardernová.

Pravidla začali policisté třetí den protestu vymáhat. Postupně z davu vytahovali nejagresivnější jedince. Celkem zadrželi přes sto dvacet demonstrujících. Podle odhadů policie bude protest pokračovat i v dalších dnech.

Kanadské protesty inspirovaly podobné akce i v dalších zemích. Ve středu vyrazily konvoje odpůrců povinného očkování z několika měst ve Francii. V sobotu by měly dorazit do Paříže a poté se vydat na Brusel.

Pařížská policejní prefektura ale demonstraci v hlavním městě zakázala a je připravena proti ní razantně zasáhnout a zabránit plánované blokádě ulic. Stejné rozhodnutí padlo také v Belgii a Rakousku.

Za úmyslné bránění provozu hrozí ve Francii pokuta 4500 eur (110 tisíc korun) a dva roky vězení. Policie může také zabavit vozidlo a odebrat řidičské oprávnění až na tři roky. Pořadatelé nepovolených shromáždění mohou skončit až na půl roku ve vězení a dostat pokutu 7500 eur (183 tisíc korun), vyjmenovala prefektura možné postihy.

Konvoj v Kanadě nekončí

Původní protest v kanadské Ottawě pokračuje přesto, že starosta ve městě vyhlásil nouzový stav. Soud zakázal řidičům kamionů troubit a úřady varovaly, že zadrží kohokoli, kdo protestujícím poskytne palivo nebo jídlo.

„Nikam se odsud nehnu, ať se stane cokoli. Udělal jsem pár telefonátů a zařídil si to,“ varuje v kanadském hlavním městě demonstrant Mike Johnson. Konvoj ale nepodporují všichni řidiči nákladních vozů.

„Je to banda pitomců. Nechte jeden pruh volný. Jestli chtějí svou malou show, ať ji mají, ale nechte pruh volný,“ dožaduje se šofér kamionu Darcy Ginger. Kromě Ottawy zablokovali demonstranti také některé hraniční přechody s USA. Pro řidiče z oblasti Detroitu to znamená objížďku dlouhou 112 kilometrů.