Pandemie ve světě: Protesty kamionů se šíří světem, v Ottawě jim zakázali troubit. Rakousko i Bavorsko rozvolňují

Kanadský soudce nařídil řidičům kamionů, kteří na protest proti vládním koronavirovým opatřením blokují řadu míst v centru Ottawy, aby přestali troubit. Po vzoru kanadského protestu zablokovali lidé dopravními prostředky také centrum Wellingtonu na Novém Zélandu a obklíčili tamní parlament. Rakousko zveřejnilo podrobnosti k chystanému sobotnímu rozvolnění koronavirových opatření. Také bavorská vláda s platností od středy schválila rozvolnění karanténních opatření pro kulturu, sport, veletrhy a další hromadné akce.

Kanadský soud nařídil řidičům kamionů, kteří na protest proti vládním koronavirovým opatřením blokují řadu míst v centru Ottawy, aby přestali troubit. Hlasitý a neustávající zvuk klaksonů se stal jedním ze symbolů hnutí proti koronavirovým omezením v Kanadě, troubení zhruba 400 až 500 kamionů ale rozčiluje obyvatele metropole i majitele tamních podniků. 

„Troubení není výrazem žádné skvělé myšlenky, o které bych věděl,“ sdělil soudce, který řidičům zakázal na deset dní mačkat klaksony. Jeho soudní příkaz představuje dočasné vítězství místních lidí.

Zvuk klaksonů v místech, kde jsou koncentrovány kamiony, může být až ohlušující. Pokud pak začne troubit více kamionů najednou, je to slyšet i o několik ulic dál, popsala reportérka BBC z místa.

V pondělí se však zdálo, že je ve městě slyšet méně troubení než v předchozích dnech. Jedním z důvodů může být i to, že si řidiči uvědomili, že neustálý hluk se stal velkým předmětem sporů mezi nimi a obyvateli Ottawy. V neděli sami organizátoři protestu řidiče vyzvali, aby dopoledne zachovali ticho a dali tak najevo „dobrou vůli“. Policie také několika řidičům vyměřila kvůli rušení hlukem pokuty.

Přestože většina demonstrantů v Kanadě vyjadřuje svůj nesouhlas s opatřeními pokojně, někteří protestující dostali pokuty také ze rušení nočního klidu nebo nezákonné odpalování ohňostrojů. Policie rovněž zahájila asi šedesát trestních stíhání, zejména kvůli podezřením z podněcování nepokojů, zločinů z nenávisti, vandalství a krádeže.

Protesty původně vypukly proti požadavku na očkování proti covidu-19 pro řidiče mířící do USA, následně však přerostly v odpor vůči všem koronavirovým opatřením a částečně i vládě premiéra Justina Trudeaua. Demonstranti tvrdí, že v blokádě budou pokračovat, dokud vláda nezruší všechny restrikce. Blokády zasáhly v menší míře i další velká kanadská města jako Toronto, Winnipeg či Québec.

Inspirace pro Nový Zéland

Stovky lidí v nákladních autech a karavanech se po kanadském vzoru vydaly i do centra novozélandské metropole Wellingtonu. Průvod nakonec zastavil u budovy parlamentu, kde se v úterý poslanci sešli poprvé po letní přestávce. Dopravní prostředky pak po vzoru kanadského protestu v Ottawě zablokovaly centrum města.

Mezi demonstranty se objevovaly nápisy „Vraťte nám naši svobodu“ nebo „Donucení není souhlas“. Někteří měli i transparenty s tvrzením, že novozélandská premiérka „Jacinda Ardernová se vymkla kontrole“. Reportéři zahraničních agentur zaznamenali také kanadské vlajky na znamení sympatií s demonstrací v Ottawě. Demonstrace byla poklidná a policie nemusela zasahovat.

Ardernová uvedla, že nemá v úmyslu s účastníky protestů diskutovat, protože většina obyvatel Nového Zélandu vládním opatřením vyjádřila podporu tím, že se nechala očkovat. Vakcinaci proti covidu-19 má podle premiérky 96 procent Novozélanďanů. Očkování je v zemi povinné pro některé profese, například pro zdravotníky, policisty, učitele nebo vojáky.

Nový Zéland, kde žije zhruba pět milionů lidí, má díky tvrdým opatřením asi sedmnáct tisíc potvrzených případů koronavirové infekce a jen 53 úmrtí. Podle vládních údajů je proti covidu-19 plně naočkováno asi 94 procent obyvatel starších 12 let. U dětí od pěti do 11 let je proočkovanost 42 procent.

Evropa rozvolňuje

Rakousko zveřejnilo podrobnosti k chystanému sobotnímu rozvolnění koronavirových opatření. Do všech obchodů či muzeí, galerií a knihoven a při negativním testu také do kadeřnictví už bude možné vstoupit jen s respirátorem třídy FFP2 a už nebude nutné prokazovat očkování nebo prodělání nemoci covid-19. Země eviduje přes 27 tisíc nově nakažených, což je podle deníku Der Standard dosud nejvyšší úterní hodnota.

Postupné rozvolňování rakouská vláda ohlásila už na konci ledna. Nejdříve ukončila takzvaný lockdown pro neočkované, kteří předchozí více než dva měsíce prakticky nesměli opouštět domov bez vážného důvodu. I poté směli neočkovaní nakupovat jen v obchodech prodávajících zboží denní potřeby.

také to se od soboty změní. V obchodech i kulturních zařízeních postačí mít nasazený respirátor. Ve službách, kde jsou lidé v blízkém kontaktu, prokazování i respirátory zůstávají, ale nově bude možné takzvanou bezinfekčnost prokázat i testem. Pravidlo 2G (očkování nebo prodělání nemoci) zůstává zachováno na velkých akcích, ale ruší se limity počtu účastníků.

Akce bez adresných míst k sezení s více než 50 lidmi jsou povoleny jen při zákazu konzumace pití a jídla. Na vnitřních i venkovních akcích musí mít lidé i nadále respirátory FFP2. Zavírací hodinou zůstává půlnoc. Minulou sobotu Rakousko zavedlo povinnost očkování proti covidu-19, ale v první fázi její nedodržování není trestáno.

Rozvolňování je podle vlády možné díky tomu, že navzdory vysokým počtům infikovaných nehrozí přetížení jednotek intenzivní péče v nemocnicích. Celkový počet covidových pacientů ale v posledních dnech roste. Za poslední den jich muselo do nemocnice dalších 117 a dohromady je hospitalizovaných přes 2000, z toho 194 na jednotkách intenzivní péče.

V devítimilionovém Rakousku v úterý přibylo 27 087 nově evidovaných případů koronavirové nákazy, což je o něco méně než předchozí den, ale jde o nejvyšší úterní hodnotu od začátku pandemie. Zemřelo dalších 25 nakažených, aktivních případů infekce ubylo o 7521. Experti předpokládají, že nynější epidemická vlna způsobená virovou variantou omikron překoná brzy svůj vrchol.

Bavorsko lídrem rozvolňování v Německu

Bavorská vláda s platností od středy schválila rozvolnění karanténních opatření pro kulturu, sport, veletrhy a další hromadné akce. Skončí také nucená zavírací hodina pro restaurace a hospody, která byla stanovena na 22:00, a do kadeřnictví se nově dostanou s testem i neočkovaní.

„Vlna koronavirové varianty omikron sice vede k vysokým počtům nakažených, ale situace v nemocnicích ukazuje, infekční incidence již nemůže být jediným měřítkem,“ uvedla v prohlášení bavorská vláda premiéra Markuse Södera. „Obsazenost lůžek na jednotkách intenzivní péče zůstává stabilní a je jen třetinová ve srovnání s dosavadním vrcholným zatížením,“ dodala vláda.

Od středy tak bavorská kina, divadla a další kulturní instituce mohou využívat až 75 místo dosavadních 50 procent návštěvnické kapacity.

Služby, které vyžadují blízký kontakt, jako jsou kadeřnictví či kosmetika, mohou nově využívat i neočkovaní, pokud předloží negativní test. Dosud byl přístup vyhrazen jen očkovaným a těm, kteří infekci prodělali. Do bazénů a saun mají neočkovaní vstup nadále omezen.

Söder, který původně podporoval přísnější karanténní opatření, nyní na spolkovou vládu kancléře Olafa Scholze naléhá, aby rozvolňovala rychleji. V pondělí také oznámil, že Bavorsko nebude po 15. březnu od zdravotníků vyžadovat povinné očkování, jak stanovuje zákon. Bavorský premiér argumentuje tím, že varianta omikron pandemickou situaci změnila.