Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Rakousko se k běžnému životu vrátí až v pondělí, v neděli musí mít většina obchodů zavřeno a nefungují ani některé služby. Od neděle ale lidé mohou opět třeba do divadel, muzeí nebo dalších míst pro trávení volného času. Také je znovu možné vyrážet do Rakouska za turistickými účely.

Jednotlivé spolkové země si ale samostatně určily, jak budou restrikce v gastronomii a ubytovacích službách uvolňovat. Zatímco v Tyrolsku, Vorarlbersku a Burgenlandu provozovatelé těchto zařízení budou moci hosty znovu přivítat už nyní, jinde tomu tak bude 17. prosince. Nejpozději, až 20. prosince, provoz tohoto odvětví obnoví Vídeň.

Znovu se mohou konat vánoční trhy, ale stánky s občerstvením budou smět své zboží prodávat až v den otevření gastronomie. Například v Salcburku v neděli otevřel vánoční trh u tamního dómu, jeho návštěvníci si tam ale jídlo a pití ke konzumaci na místě budou moci koupit až v pátek. „Máme hroznou radost, i když nám je jasné, že ty uplynulé tři týdny už nezvládneme dohnat,“ cituje internetový portál listu Kronen Zeitung Sabine Reiterovou, která na trhu provozuje dva stánky s punčem. Dodává, že v listopadu měla otevřeno čtyři dny, ale pak přišla plošná uzávěra.

Na poněkud opožděný začátek zimní sezóny se těší podnikatelé v horských střediscích. „Sníh je senzační, počasí nám hraje do karet a ponouká lidi udělat si zimní dovolenou,“ řekl v deníku Tiroler Tageszeitung jistý majitel restaurace v tyrolském středisku Ellmau.

Ve všech vnitřních prostorách musí lidé nosit respirátory třídy FFP2, restaurace a bary mají nařízeno zavírat ve 23:00, noční lokály a bary u sjezdovek nesmějí otevřít vůbec.

Během lockdownu se sedmidenní incidence snížila přibližně o dvě třetiny na asi 370 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v týdenním úhrnu. V Česku má tento ukazatel k neděli hodnotu 871. Na jednotkách intenzivní péče leží 567 pacientů ve vážním stavu, ve druhé polovině listopadu se jich tam léčilo jen o několik více.

Rakousko jako první evropská země se chystá zavést povinné očkování proti covidu-19 pro všechny lidi starší 14 let. Tato povinnost začne platit zřejmě v únoru. Nyní je naočkovaných 68,4 procenta obyvatel. Proti povinné vakcinaci i proti dalším opatřením proti koronaviru v sobotu ve Vídni protestovalo na 44 tisíc lidí.

Reuters: V USA s covidem zemřelo 800 tisíc lidí

Počet úmrtí souvisejících s nemocí covid-19 se ve Spojených státech vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Upozornila, že USA se nyní připravují na možné zrychlení šíření koronaviru kvůli chladnějšímu počasí a nakažlivější variantě omikron.

V USA již letos navzdory možnosti bezplatné vakcinace přišlo v souvislosti s covidem o život více lidí než v loňském roce. Stojí za tím nakažlivější koronavirová varianta delta a lidé odmítající očkování, píše Reuters.

Od začátku letošního roku již v USA kvůli covidu-19 zemřelo přes 450 tisíc lidí. Podle odborníků většina těchto úmrtí připadá na neočkované pacienty. Údaje amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ukazují, že plné očkování proti covidu má v USA zhruba 60 procent populace.

Izrael zvažuje čtvrtou dávku vakcíny

Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny proti covidu. Podle premiéra Naftaliho Bennetta by ji měli přednostně dostat lidé z ohrožených skupin. Jeho vláda se obává nástupu nové varianty viru. Studie, kterou má k dispozici, uvádí, že injekce číslo čtyři výrazně chrání i před nakažlivějším omikronem. 

Studie srovnávala krev dvaceti osob, které dostaly dvě dávky vakcíny před pěti až šesti měsíci, se stejným počtem osob, které dostaly posilovací dávku o měsíc dříve.

Zjištění byla podobná těm, která společnosti BioNTech a Pfizer prezentovaly na začátku týdne a která byla včasným signálem, že posilovací dávka by mohla být klíčová pro ochranu před novou variantou. 

Johnson chce urychlit očkování posilující dávkou

Britský premiér Boris Johnson varoval, že jeho země čelí „přílivové vlně“ koronavirové varianty omikron. Představil rovněž plány na urychlení očkování posilující dávkou vakcíny, které má zvýšit odolnosti vůči omikronu.

„Každý způsobilý člověk ve věku minimálně osmnácti let v Anglii bude mít možnost dostat svou posilující dávku před Novým rokem,“ uvedl Johnson v televizním projevu. Původně měl být nejzazším termínem pro možnost dostat posilující dávku konec ledna. Předpokládá se, že očkování se urychlí také ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku, píše agentura AP.

„Obávám se, že je nyní jasné, že dvě dávky vakcíny prostě nejsou dostatečné k zajištění takové úrovně ochrany, jakou všichni potřebujeme,“ uvedl Johnson. „Dobrou zprávou však je, že naši vědci jsou přesvědčeni, že s třetí dávkou, tedy posilující dávkou, dokážeme úroveň ochrany opět zvýšit,“ dodal.