Pandemie ve světě: Itálie zpřísnila, obavy dále vyvolává omikron

Vstup do italských restaurací, kin či diskoték mají nově povolen jen očkovaní nebo ti, kteří nemoc prodělali. Německé ministerstvo zdravotnictví povede lékař a epidemiolog Karl Lauterbach, který by měl pomoci zavést povinné očkování. Francie se připravuje na vrchol páté vlny. Dle Ursuly von der Leyenové darovala EU na 350 milionů dávek vakcíny chudším zemím. Brazilský prezident Jair Bolsonaro chce omezit používání covidových certifikátů. V USA se dál šíří varianta omikron, ve Francii a Anglii se šíři již komunitně. V JAR se kvůli ní připravují nemocnice na další vlnu onemocnění.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Italská vláda zavedla covidový certifikát vyšší kategorie, který dostanou pouze očkovaní a ti, kteří se z covidu-19 vyléčili před maximálně sto osmdesáti dny. Posílený certifikát je nutný ukázat v barech či restauracích. Vedle toho v zemi existuje takzvaný základní certifikát, pro jehož získání stačí pouze negativní test. Potřeba je v hromadné dopravě.

Spolupracovnice ČT v Itálii Vědunka Lunardi vysvětluje: „Bez super green pasu nebudou Italové moci vstoupit do vnitřních prostor restaurací, navštěvovat fitness, divadla a podobně. Základní green pas bude potřeba i při cestování místním autobusem či vlakem, v zaměstnání nebo v hotelu.“

Pokuty se budou pohybovat od 400 do tisíce eur. Policie vytvořila kontrolní stanoviště na nádražích a přepravních uzlech v Milánu, Neapoli a dalších velkých městech. Někteří dopravci vyžadují covidový certifikát už při nákupu jízdenek.

Vědunka Lunardi přibližuje zpřísňování opatření proti covidu-19 v Itálii (zdroj: ČT24)

Situace ohledně epidemie covidu-19 v Itálii je stabilizovaná na počtech okolo patnácti tisíc nových případů nákazy denně a v nemocnicích denně umírá mezi 40 a 70 lidmi.  Situace je vážná, ale podle Lunardi není tak dramatická, jak se odborníci obávali. Přesto se země na takzvané mapě cestovatele přesunula do červené zóny s vysokým rizikem nákazy.

V Itálii se už objevilo několik případů obávané varianty omikron, všichni nakažení dosud ale měli jen lehký průběh onemocnění.  

Správní rada, která má roli nejvyššího správního soudu, na začátku prosince rozhodla, že lékaři nemohou odmítnout vakcínu proti covidu-19. Očkování zdravotníků je v Itálii povinné od června 2021. V současnosti zůstává v Itálii kolem šestnácti stovek lékařů, kteří vakcínu odmítli, a tamní lékařská komora více než dvěma třetinám z nich udělila zákaz činnosti. 

Příští německý ministr prosazuje tvrdá opatření

Německé ministerstvo zdravotnictví a tím i pandemickou strategii povede zdravotnický expert sociální demokracie, lékař a epidemiolog Karl Lauterbach. Oznámil to budoucí německý kancléř Olaf Scholz.

„Ministrem zdravotnictví bude ten, kterého si většina německých občanů přála,“ poznamenal Scholz. Lauterbach od začátku pandemie podporoval rázná karanténní opatření vlády Merkelové. Veřejnost Lauterbacha vnímá jako důvěryhodného experta, což Scholzovi může pomoci v prosazování povinného očkování. To si budoucí kancléř přeje v Německu zavést od února nadcházejícího roku.

Polsko posílí povinné očkování

Polská vláda s ohledem na blížící se vánoční svátky a novou koronavirovou variantu omikron představí několik nových zpřísnění epidemických opatření, avizoval polský premiér Mateusz Morawiecki.  „Posílíme mechanismy povinného očkování u některých profesí. Budeme také diskutovat o zpřísnění restrikcí na některých místech pro neočkované,“ uvedl šéf polské vlády.

V Polsku nyní platí povinnost roušek v uzavřených prostorách a omezení týkající se počtu lidí v gastronomických a kulturních zařízeních. Polská vláda také dříve zakázala lety do sedmi zemí jižní Afriky a prodloužila karanténu po návratu z těchto zemí.

V Polsku je plně očkováno asi 54 procent lidí. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo přes třináct tisíc nových koronavirových infekcí a 25 úmrtí. 

Von der Leyenová: EU darovala na 350 milionů vakcín

Členské státy Evropské unie dosud třetím zemím věnovaly více než 350 milionů dávek vakcíny proti covidu-19, uvedla šéfka Evropské komise (EK) Ursula Von der Leyenová. Velká část vakcín, zhruba 300 milionů dávek, byla součástí iniciativy COVAX, díky níž vakcíny dostávají chudé státy. Zbytek putoval například na Balkán. Podle šéfky komise je EU největším dárcem vakcín proti covidu na světě.

Uvedená čísla se týkají přislíbených vakcín, počty těch skutečně dodaných jsou nižší. Do cílových destinací podle zveřejněného dokumentu EK dorazilo téměř 118 milionů dávek vakcíny, z toho zhruba třetina byla určena pro africký kontinent. Druhým nejčastějším příjemcem je Asie a oblast Tichomoří. 

Von der Leyenová potvrdila, že cílem zůstává naočkovat proti covidu-19 do poloviny příštího roku 70 procent světové populace. Zatím dostalo vakcínu zhruba 44 procent lidí na planetě, uvedla v pondělí šéfka EK. Proočkovanost v Africe je nižší než v jiných částech světa, a EU proto musí svou podporu kontinentu ještě umocnit, dodala. 

Francie se připravuje na vrchol páté vlny

Nová opatření proti sílící pandemii koronaviru oznámil francouzský premiér Jean Castex. Cílí hlavně na školy – uvnitř budov i v jejich okolí bude platit povinnost nošení roušek, zpřísňují se také opatření v jídelnách. Denní přírůstky nových případů nákazy covidem-19 jsou ve Francii jedny z nejvyšších v Evropě. Komunitní šíření varianty omikron se ve Francii potvrdilo u čtyř nakažených, uvedl ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Nejvýznamnějšími přenašeči viru se stali žáci, i když sami mají často jen lehké příznaky. Mnoho škol kvůli šíření covidu muselo zavřít. Vláda proto hledá cesty, jak omezit šíření ve výuce – jednou z nich je pravidelné testování. Také se už několik týdnů jedná o prodloužení vánočních prázdnin o několik týdnů, mezi odborníky ale nepanuje jednoznačný názor.

Počet nakažených ve Francii výrazně stoupá, za poslední týden přibylo každý den v průměru 40 tisíc nových případů. Hospitalizovaných je v současné době na jedenáct tisíc, čísla rostou, i když stále ne výrazně. V nemocnicích ale ubylo lůžek i proto, že odcházejí zdravotníci. Vláda se snaží připravit nemocnice na vrchol páté vlny. I proto zdravotníkům přidala peníze.

Současně také klade důraz na vakcinaci. Třetí dávku dostalo ve Francii více než deset milionů lidí, ale očkování v nemocnicích, u praktických lékařů či v lékárnách nestačí. Proto se znovu otevírají obří očkovací centra. 

Události: Koronavirus ve Francii (zdroj: ČT24)

Británie hlásí komunitní šíření omikronu

V Británii se varianta koronaviru omikron potvrdila u 336 lidí, z nichž někteří necestovali mimo Británii. Nákaza omikronem se tedy po Británii šíří komunitně, uvedl britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. 

Doba mezi samotnou nákazou a okamžikem, kdy může infikovaný nakazit další osobu, je podle Javida kratší, než se původně předpokládalo. To podle něj ospravedlňuje zavedení přísnějších kontrol na hranicích, které v Británii začnou platit v úterý brzy ráno.

Pro cestu do Británie bude od úterní 5:00 SEČ povinný negativní výsledek PCR testu i pro očkované cestující ze zemí, které nejsou na britském seznamu rizikových červených zemí. Test musí podstoupit nanejvýš 48 hodin před cestou.

Rusko hlásí první dva případy omikronu

V Rusku se potvrdily první dva případy nákazy koronavirovou variantou omikron. Podle zdravotnických úřadů je laboratoře odhalily u dvou cestujících z Jihoafrické republiky. Podle úřadů jsou všichni občané vracející se do Ruska z jižní Afriky při příjezdu „testováni, vyšetřeni a umístěni do speciálně zřízených pozorovatelen“. 

V pondělí 6. prosince zaregistrovaly ruské zdravotnické úřady přes dvaatřicet tisíc nových případů nákazy koronavirem během uplynulých 24 hodin, za stejnou dobu zemřelo v souvislosti s covidem 1184 lidí. Přírůstky nakažených i zemřelých ale po listopadových rekordech v posledních týdnech klesají.

Bolsonaro chce omezit covidpasy

Brazilský prezident Jair Bolsonaro chce používání covidových certifikátů omezit. V parlamentu prosazuje změnu zákona, podle níž by povinnost se prokazovat covidovými pasy mohla zavádět pouze centrální vláda. Dosud jejich povinné používání vyhlašovaly především města či jiné samosprávy.

„Nemůžeme nechat starostům a guvernérům tuto pravomoc,“ tvrdí Bolsonaro. Podle něj jsou covidpasy zbytečné vzhledem k tomu, že i vakcinovaní lidé se mohou nakazit koronavirem a nákazu přenášet dále. Riziko přenosu je ale u očkovaných výrazně nižší než u nevakcinovaných.

Brazilské ministerstvo zdravotnictví hodlá jednat s lékovou agenturou Anvisa o zavedení covidových certifikátů i pro zahraniční návštěvníky. Anvisa novou povinnost prosazuje kvůli šíření nové varianty omikron ve světě a tvrdí, že certifikáty by pomohly k větší kontrole.

Epidemie v USA opět sílí, šíří se také omikron

Ve Spojených státech se průměr nově odhalených infekcí koronavirem přibližně po dvou měsících vrátil nad hranici sto tisíc případů za den. Kromě toho roste také bilance hospitalizací s covidem-19, která je aktuálně v zemi s 330 miliony obyvatel těsně pod šedesáti tisíci. Oba ukazatele jsou stále na hodnotách výrazně pod maximy z minulé zimy, ovšem v nejbližších týdnech se předpokládá další růst. USA mezitím stále evidují přes tisíc úmrtí spojených s covidem-19 za den, celkový počet hlášených obětí je bezmála 790 tisíc.  

Federální vláda spoléhá především na vakcíny a prezident Joe Biden neustále Američany vyzývá, aby se nechali očkovat – nyní i posilovací dávkou vakcíny. Na úrovni jednotlivých států se podíl plně vakcinovaných pohybuje od 45 do 73 procent.

Celkem v sedmnácti amerických státech se na začátku prosince potvrdil výskyt varianty omikron, která stojí za prudkým zhoršením epidemické situace v Jihoafrické republice. U nové podoby viru panují obavy, že by mohla být agresivnější než ty předchozí, jakékoli závěry v tomto směru jsou ale zatím podle expertů předčasné.

V USA už testy odhalily omikron i u lidí, kteří v poslední době nebyli v zahraničí, což nasvědčuje komunitnímu šíření varianty na americkém území.

JAR chystá nemocnice na čtvrtou vlnu

Jihoafrická republika chystá nemocnice na čtvrtou vlnu nemoci covid-19. Omikron už převažuje ve většině provincií, upozornil jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Minulý týden stoupl v JAR počet nově zaznamenaných případů z 2300 v pondělí na více než 16 tisíc v pátek.

Podle Ramaphosy je nárůst počtu nakažených koronavirem velmi znepokojivý a prezident proto vyzval obyvatele, aby se nechali očkovat. JAR má podle jeho slov dostatečné množství dávek vakcíny a očkování je zásadní pro ekonomickou obnovu země.