Myanmarská junta propustila stovky politických vězňů. Některé obratem zadržela

Vojenská junta, která se v únoru převratem chopila moci v Myanmaru, propustila stovky politických vězňů z rangúnského žaláře Insein. Předcházel tomu tlak ze strany Sdružení národů Jihovýchodní Asie (ASEAN). Mezi propuštěnými je mimo jiné mluvčí Národní ligy pro demokracii či známý komik Zarganar. Dle kritiků junty jde o trik, jak si očistit jméno.

Několik minut po pondělním proslovu šéfa junty Min Aun Hlaina státní televize oznámila, že věznice na základě amnestie podložené humanitárními důvody opustilo více než 5600 lidí, které bezpečnostní složky zatkly kvůli svému podílu na protestech proti poslednímu vojenskému převratu. Část amnestovaných ve vězení nebyla, protože zadržení unikala.

Propuštění vězňů popisují někteří aktivisté jako trik armády, jak očistit vlastní mezinárodní pověst poté, co ASEAN přikročil k velmi neobvyklému kroku, když vyloučil vůdce junty ze svého příštího summitu.

Zvláštní zpravodaj OSN pro Myanmar Tom Andrews propuštění vězňů uvítal, ale řekl, že především bylo šokující už samotné jejich zadržení. „Junta propouští politické vězně ne proto, že by změnila svou podstatu, ale kvůli tlaku,“ upozornil Andrews. Agentura Reuters připomíná, že junta od únorového puče propustila vězně už několikrát.

ASEAN se rozhodlo pozvat na svůj summit plánovaný na 26. až 28. října jen nepolitického zástupce Myanmaru, což je bezprecedentní políček vojenským vůdcům, kteří stáli za převratem proti zvolené vládě v čele s bývalou disidentkou a posléze vůdkyní Do Aun Schan Su Ťij.

Někteří propuštění už jsou zase za mřížemi

„Přišli ke mně a řekli, že mě odvedou domů, to je vše,“ řekl stanici Democratic Voice of Burma Monywa Aun Šin, mluvčí Národní ligy pro demokracii, která zemi vládla před pučem. Aun Šin ve vězení strávil osm měsíců. Propouštění vězňů dokumentují záběry zachycující mimo jiné autobusy vyjíždějící zadním vchodem rangúnské věznice, s cestujícími, kteří se vyklánějí z oken a mávají davu.

V jiných myanmarských městech úřady v pondělí propustily další vězně včetně zákonodárců a novinářů. Někteří z nich však podle Democratic Voice of Burma následně opět skončili v poutech.

Myanmarem od převratu zmítá chaos, který ukončil dekádu pokusů o demokracii a hospodářskou reformu. Podle aktivistů a OSN bezpečnostní síly od puče zabily více než jedenáct tisíc lidí a zatkly přes devět tisíc občanů včetně Su Ťij.