Afghánci mažou ze strachu z Talibanu své účty na sociálních sítích, upozornila BBC

Vlivní afghánští uživatelé sociálních sítí, kteří byli v minulosti kritičtí k Talibanu, mažou z internetu své fotografie i tweety či celé účty na sociálních platformách. Činí tak ze strachu, že by se na ně mohlo zaměřit islamistické hnutí, které v polovině srpna uchvátilo moc v zemi, informovala zpravodajská stanice BBC.

Přestože Taliban vyhlásil všeobecnou amnestii pro všechny Afghánce, kteří proti němu dříve bojovali nebo byli součástí dřívější vlády, někteří uprchlíci z Afghánistánu BBC řekli, že slibům hnutí nevěří. Ministr obrany ve vládě Talibanu Muhammad Jakúb minulý týden řekl, že existují zprávy o tom, že se talibanci mstí a zabíjejí civilisty. Bližší podrobnosti však neposkytl a konkrétní příklady nejmenoval.

Podobná sdělení vyvolala obavy, že lidé budou stíháni i na základě příspěvků na sociálních sítích. Internetová platforma Facebook v reakci na to zavedla pro uživatele v Afghánistánu doplňující funkce, například možnost snadno zamknout obsah účtu pomocí jednoho kliknutí, nebo odepřít přístup k obsahu.

Mezi vlivnými osobnostmi na internetu před příchodem Talibanu byl například Fida, Afghánec z Kábulu, kterého sledovaly miliony lidí. Tento zapřisáhlý odpůrce hnutí často kritizoval jeho politiku a jednání. Svůj facebookový účet však zrušil den poté, co Taliban ovládl Kábul.

Po pádu hlavního města do rukou talibanců Fidu jeho příbuzní varovali, že je v nebezpečí. „Řekli mým příbuzným, že lidé ani přes amnestii nezapomínají,“ řekl Fida BBC. Jeho jméno je údajně na seznamu lidí, kteří mají být „na místě zabiti střelou do hlavy“. Fida zároveň figuruje na seznamu osob, kterým má být poskytnut azyl v zahraničí.

Cílí na určité lidi, zabíjejí je a pátrají po nich, uvedl jeden z uživatelů sítí

Dalším z vlivných uživatelů sociálních sítí, který měl miliony fanoušků a vymazal své účty, je Harís. Internetový prostor opustil dva dny před pádem Kábulu, protože podle svých slov věděl, že „nastupuje režim Talibanu a demokracie je pryč“. Také Harís je mezi těmi, kdo chtějí ze země odjet poté, co hnutí vyhlásilo všeobecnou amnestii. Říká, že se necítí v bezpečí.

„Stále cílí na určité lidi, zabíjejí je a pátrají po nich,“ řekl Harís v rozhovoru s BBC. „Je to teprve začátek, počkejte, co přijde,“ doplnil. Harís je přesvědčen, že Taliban v zemi prosadí svoji striktní interpretaci islámského práva šaría. „Nemyslím si, že vzdělaní Afghánci tu budou schopni zůstat,“ uvedl.

Taliban Afghánce opakovaně vyzval, aby zemi neopouštěli a vyjádřil naději, že vzdělaní lidé budou sloužit vlastnímu státu, a ne cizí zemi. Mnoho mladých Afghánců nicméně řeklo, že hnutí a jeho slibům nemůže věřit a plánují co nejdříve ze země odjet.