Evropská komise mírní napětí mezi Srbskem a Kosovem. Auta na hranici stále blokují průjezd

Ursula von der Leyenová vyzvala Srbsko i Kosovo ke zmírnění napětí (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala Srbsko i Kosovo ke zmírnění napětí a návratu k dialogu. Vztahy mezi oběma zeměmi se opět vyostřily poté, co kosovské úřady začaly nařizovat řidičům sejmout srbské poznávací značky u aut vjíždějících do země. Kosovští Srbové na to reagovali blokádou dvou hraničních přechodů. Priština kvůli tomu vyslala do oblasti speciální policejní jednotku a Bělehrad několik obrněných vozů.

Na hranici mezi Srbskem a Kosovem, konkrétně na přechodech Brňjak a Jarinje, stále vládne napjatý klid. Silnici blokují nákladní auta kosovských Srbů, kolem hlídkují obrněné vozy speciálních sil Kosova, nad přechodem přelétává vrtulník.

O kus dál jsou rozmístěné srbské jednotky – armáda zvýšila u místních posádek bojovou pohotovost. „Už sedm dní jsme svědky aktivit, které zvyšují napětí a ohrožují zdejší Srby. To musí přestat. Teprve poté si můžeme sednout a jednat,“ uvedl srbský ministr obrany Nebojsa Stefanovic.

Krizi vyvolala povinnost měnit srbské poznávací značky, kterou zavedly kosovské úřady. To platí i pro Srby, kteří obývají severní Kosovo. Podle Prištiny jde o reciproční opatření, protože kosovské vozy při příjezdu na srbské území také musí značku změnit. To je důsledkem neuznání kosovské nezávislosti ze strany Srbska. Napětí se zvýšilo, když minulé pondělí Kosovo poslalo na hranici speciální policejní jednotku, aby nová pravidla vymáhala.

„Kosovské speciální síly nejsou v Brňjaku a Jarinje pro naše vlastní potěšení a vůbec z toho nemáme radost. Je to jejich povinnost, chrání hraniční přechod a tamní policii. Máme věrohodné informace, že kdyby tam nebyly, tak by hrozilo skutečné nebezpečí,“ uvedl kosovský premiér Albin Kurti.

Mezinárodní organizace vyzývají k dialogu

Situaci monitorují jednotky mírové operace NATO i američtí a kanadští pozorovatelé. Také Evropská unie vyzývá obě strany ke zdrženlivosti a dialogu.

„Současný nárůst napětí mezi Kosovem a Srbskem nás znepokojuje. Je třeba napjaté vztahy uvolnit a vrátit se k jednáním. Také Evropská unie vznikla na základě dialogu i ekonomického rozvoje a to vedlo k porozumění, hojení ran a ke smíření,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Kosovo bylo dříve srbskou provincií, po bombardování Jugoslávie v roce 1999 ale přešlo pod správu OSN. Jako samostatný stát ho uznala řada zemí v čele se Spojenými státy a většina členů Evropské unie včetně Česka – nikoli ale tradiční srbský spojenec Rusko i Čína. Vztahy mezi Srbskem a Kosovem zůstávají dlouhodobě napjaté a jsou jednou z hlavních komplikací při jednáních o vstupu Bělehradu do Evropské unie.