Na zámek Konopiště se vrací z USA vzácný štít ukradený nacisty

Události: Vzácný štít se vrací na Konopiště (zdroj: ČT24)

Česko získalo zpět vzácný renesanční štít ukradený nacisty ze zámku Konopiště. Jedná se o část sbírky, která původně patřila arcivévodovi Františku Ferdinandu d' Este. Dílo se v poválečné době ocitlo v Muzeu umění ve Filadelfii, které nyní štít Česku vrátilo.

Nacisté odvezli šít z Konopiště zhruba v roce 1944, nejdříve do Vídně, kde mělo vzniknout muzeum wehrmachtu, uvedl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. Následně byl ale kvůli vysoké historické hodnotě převezen do Lince, kde mělo vzniknout osobní muzeum Adolfa Hitlera.

Tam stopa na zhruba deset let končí, v 50. letech byla památka prodána na aukci ve Vídni. Koupil ji americký sběratel, který ji později v 70. letech věnoval spolu s celou svou sbírkou americkému muzeu. 

Slavnostní štít ze šestnáctého století zdobí výjev dobývání Kartága během druhé punské války. Nebyl určen do bitvy, ale na přehlídky. Jde o výjimečné umělecké dílo i díky zpracování - na dřevěném základu je plátkové zlato, překryté vrstvami šedé barvy.

„Detaily a vlastní obraz pak vzniká vyškrabáváním horní vrstvy až na vrstvu zlatou,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Štít v USA objevil historik Čepička

Štít pochází ze 30. let 16. století. Miřejovský doplnil, že jeho hodnota je odhadována na přibližně  jeden milion dolarů. Cesta vrácení začala v roce 2016, kdy historik Ladislav Čepička doložil, že právě tuto památku ve sbírce filadelfského muzea ukradli nacisté z Konopiště.

„Byl schopen dohledat základní fotografii renesančního štítu ještě na Konopišti, kterou byla přesvědčena správní rada muzea, že je to skutečně náš objekt,“ uvedl velvyslanec ČR v USA Hynek Kmoníček. 

„Jsme smutní, že z našich sbírek zmizí. Zároveň jsme ale potěšeni, že se vrací tam, kam patří. To je to nejdůležitější,“ řekl ředitel Filadelfského muzea umění Timothy Rub.

Zpět na Konopišti

Štít na Konopišti slavnostně rozbalí příští pondělí a od následujícího dne si ho budou moci poprvé prohlédnout také návštěvníci. Díky vitríně výsostně umístěné v čele zbrojnice se jim naskytne pohled z obou stran.

„Nechali jsme vyrobit klimatizovanou vitrínu, ve které bude - ve zbrojnici, kam patří - štít uložen, vystaven a prezentován veřejnosti,“ řekla Goryczková.