Počet obětí záplav na severu Turecka se zvýšil na 31. Voda strhla pět mostů

Počet obětí záplav, které tento týden zasáhly několik provincií na severu Turecka, se zvýšil na 31. Záchranáři totiž našli v troskách další mrtvé, informovala agentura AP. Opoziční poslanec za nejhůře zasaženou provincii Kastamonu s odkazem na turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD uvedl, že pohřešovaných je více než tři sta. Místo katastrofy navštívil prezident Recep Tayyip Erdogan a slíbil finanční pomoc.

Nejvíce životů (29) si povodně vyžádaly v černomořské provincii Kastamonu, další dva lidé zemřeli v provincii Sinop. Z postižených oblastí záchranáři evakuovali přes 1700 obyvatel, mnohé z nich odvezli vrtulníky nebo na člunech poté, co je proud uvěznil v jejich domech.  

Povodně poškodily na severu Turecka řadu mostů a pět jich strhly úplně, uvedl deník Hürriyet. Poškozena je i další infrastruktura, zničené jsou silnice a zřítilo se několik vícepatrových budov. Na 330 vesnic zůstalo kvůli záplavám bez elektřiny. 

V Kastamonu se nachází pětitisícové městečko Bozkurt, které při povodních utrpělo obrovské škody. Tamní vodní tok se vylil z břehů a podemlel několik blízkých budov, zřítil se tam i osmipatrový obytný dům. Mezi pohřešovanými jsou i dvě dvanáctileté dívky, dvojčata, která společně s prarodiči uvázla v domě, který se později zřítil. Jejich matka, Arzu Ÿucelová, turecké agentuře DHA řekla, že místní úřady obyvatele předem nijak nevarovaly. 

Severní oblasti Turecka postihují v létě bleskové povodně opakovaně, loni při nich zemřelo osm lidí. Ministr zemědělství a lesnictví Bekir Pakdemirli uvedl, že záplavy letos byly největší nejméně za posledních padesát let a některé oblasti zaznamenaly rekordní množství srážek.

Kromě následků povodní Turecko dál bojuje i s lesními požáry, kterých za poslední dva týdny vypukly kvůli vysokým teplotám a suchu na tři stovky. O život přišlo nejméně osm lidí. Turecký ministr Pakdemirli ve středu na Twitteru napsal, že se po čtrnácti dnech podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlý požár v provincii Mugla. Hasičům tak zbývá zkrotit tři zbývající ohniska na jihozápadě země.