Navzdory uzavřeným hranicím loni přibylo lidí prchajících z domovů, oznámila OSN

I když mnoho zemí loni vzhledem k pandemii koronaviru uzavřelo své hranice, kvůli válkám, násilí a pronásledování uprchly z domovů za loňský rok tři miliony lidí. Ve své výroční zprávě to oznámil Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR). Na celém světě je tak mimo své domovy 82,4 milionu lidí. Počet lidí prchajících z domovů stoupl devátým rokem v řadě.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi řekl, že lidé utíkali kvůli konfliktům a také důsledkům klimatických změn hlavně v Mosambiku, etiopské oblasti Tigraj a v africkém Sahelu. V minulých letech mezi uprchlíky převládali lidé ze Sýrie a Afghánistánu.

„Je to výmluvné číslo pro rok, kdy jsme byli všichni zavření, museli jsme být doma, ve svých komunitách a městech. Skoro tři miliony lidí musely to vše nechat stranou a byly nuceny odejít z domovů, protože jim nic jiného nezbylo,“ řekl Grandi. Dodal, že 99 ze 160 států, které loni kvůli pandemii uzavřelo hranice, nedělalo výjimky pro uprchlíky a žadatele o azyl.

Grandi nevyloučil, že jakmile se hranice otevřou, bude se část těch, kteří opustili domovy, ale zůstali ve svých zemích, snažit dostat do ciziny. „Dobrým příkladem jsou Spojené státy, kde jsme už v minulých měsících zaznamenali růst nově příchozích,“ řekl komisař.

Zmínil se o nedávné cestě americké viceprezidentky Kamaly Harrisové do Střední Ameriky. Vyzvala tam ty, kdo zvažují imigraci do USA, aby „nejezdili“. Grandi doufá, že se to netýká americké uprchlické politiky obecně. „Bylo to strohé vyjádření, ale snad jde jenom o díl většího celku,“ řekl Grandi.

Podle něj loni přibyly stovky tisíc uprchlíků v Mosambiku a Sahelu a až milion v Tigraji, kde začaly na podzim boje. „Obávám se, že pokud se světu tyto konflikty nepodaří zastavit, budou čísla uprchlíků stoupat,“ řekl.

Procento lidstva je mimo domov

Ze zprávy vyplývá, že loni bylo v cizině 5,7 milionu palestinských uprchlíků, zhruba 3,9 milionu lidí z Venezuely a 20,7 milionu uprchlíků z různých jiných zemí. Ve vlastních zemích žije mimo své domovy 48 milionů lidí a 4,1 milionu lidí UNHCR řadí k žadatelům o azyl.

V absolutních číslech nejvíce uprchlíků přijalo Turecko – žije jich tam 3,7 milionu. Za ním je Kolumbie, která sousedí s Venezuelou, a na třetím místě je afghánský soused Pákistán.

V souhrnu UNHCR konstatuje, že jedno procento lidstva je mimo domovy, což je ve srovnání se situací před deseti lety dvojnásobek. Zhruba 42 procent z těchto lidí jsou nezletilí. Od roku 2018 do loňska se narodilo se statusem uprchlíka milion dětí. „Mnohé z nich uprchlíky v nejbližších letech zůstanou,“ uvádí zpráva.