Sánchez chce udělit milost katalánským separatistům. Dvě třetiny Španělů nesouhlasí

Horizont: Španělský premiér chce milost pro katalánské separatisty (zdroj: ČT24)

Je to zatím nejméně populární krok Pedra Sáncheze od chvíle, kdy se stal španělským premiérem. Jeho kabinet chce udělit milost dvanácti katalánským politikům. Devět z nich poslal španělský soud na devět až třináct let do vězení za neústavní referendum o nezávislosti před čtyřmi roky. Podle Sáncheze ale může milost pro separatisty zmírnit napětí v Katalánsku.

Když Pedro Sánchez získal před rokem a půl důvěru parlamentu, bylo jasné, že Katalánsko bude hrát v programu jeho kabinetu jedno z ústředních témat. Potřebnou většinu mu totiž zajistili katalánští separatisté odchodem ze sálu.

Popularita španělského premiéra od té doby výrazně klesla. Částečně za to může i plánované udělení milosti katalánským separatistům. Ti stojí za protiústavním referendem o nezávislosti svého regionu před čtyřmi roky, které předchozí pravicová vláda tvrdě potlačila. 

Nesouhlas pravicových voličů

Trest byl pro katalánské politiky nečekaně tvrdý. Většinu z nich poslal soud na devět až třináct let do vězení. S návrhem na smír v podobě úplného prominutí, který chce Sánchezův kabinet projednat příští týden, ale nesouhlasí téměř dvě třetiny Španělů, a to hlavně pravicových voličů.

„Když se má udělit milost, musí se také projevit lítost a slíbit, že k tomu znovu nedojde. Tito lidé jasně říkají, že toho nelitují a že to udělají znovu,“ tvrdí například podnikatel Carlos Bandecha.

Není to přitom poprvé, kdy Sánchez rozlítil stoupence pravice. Například před dvěma lety nechal přemístit ostatky generála Franca z mauzolea v Údolí padlých, které si nechal sám španělský diktátor vybudovat. Místo sloužilo k setkávání jeho příznivců, kterých je ve Španělsku stále dost.

V minulosti několikrát odepisovaný ekonom Sánchez dokázal, že díky svému talentu pro vyjednávání umí přestát i ty nejhlubší krize.

Když se klasické levicové strany začaly propadat napříč Evropou, španělští socialisté pod jeho vedením dokázali povstat a dvakrát vyhrát volby, a nakonec sestavit první koaliční vládu v novodobých dějinách Španělska.