Šéf katalánské policie do vězení nepůjde. Soud jej zprostil obvinění ze vzpoury

Španělský soud zprostil obvinění bývalého šéfa katalánské policie Josepa Lluíse Trapera, který byl obžalovaný ze vzpoury kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Hrozilo mu až deset let vězení. O verdiktu informoval deník La Vanguardia. Podle něj soud neshledal důkazy pro to, že by Trapero podporoval tehdejší separatistickou vládu.

Trapero, který velel katalánské policii od roku 2013, se na přední stránky nejen španělských novin dostal několik měsíců před referendem. Pomohlo mu k tomu dopadení teroristického atentátníka z Barcelony. Podle místních médií se těšil velké podpoře svého policejního sboru.

Ve funkci skončil stejně jako celá katalánská vláda koncem října 2017 poté, co regionální parlament schválil rezoluci o nezávislosti. Španělská vláda tehdy se souhlasem španělského parlamentu dočasně převzala vedení Katalánska a vyhlásila tam nové volby. V nich vyhrály opět separatistické strany.

V soudním procesu, který začal letos v lednu, Trapero odmítl, že by podporoval separatistické snahy tehdejší regionální vlády. Před soudem také vypověděl, že měl připraven plán na zatčení tehdejšího katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a ostatních členů regionální vlády, pokud vyhlásí nezávislost na Španělsku a pokud k tomu dostane rozkaz.

Kvůli neústavnímu referendu z roku 2017 se ve Španělsku konalo několik soudních procesů. Několik katalánských exministrů, bývalá šéfka regionálního parlamentu Carme Forcadellová a dva šéfové separatistických organizací byli loni v říjnu odsouzeni španělským soudem za vzpouru k trestům vězení od devíti do 13 let.

Tento týden dostali čtyři členové vedení tehdejšího regionálního parlamentu od katalánského nejvyššího soudu zákaz výkonu veřejně volených funkcí na rok a osm měsíců a pokutu za to, že umožnili hlasování parlamentu o několika zákonech týkajících se neústavního referenda.

Souzeni by měli být i katalánský expremiér Carles Puigdemont a několik členů jeho bývalé vlády, kteří v říjnu 2017 utekli do Belgie. Španělská justice se ale zatím marně snaží o jejich vydání do vlasti.