Kypr, Rakousko či Řecko mají nejčistší vodu ke koupání v EU

Z výroční zprávy o vodách ke koupání vyplývá, že v roce 2020 splňovalo téměř 83 % evropských lokalit ke koupání ty nejpřísnější normy Evropské unie, které zajišťují výbornou kvalitu vody. Poslední posouzení, které vypracovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) ve spolupráci s Evropskou komisí, vychází z monitorování 22 276 lokalit v celé Evropě. Nejčistší vodu na koupání má ze zemí Evropské unie Kypr, za ním skončily Rakousko, Řecko a Malta.

Podíl pobřežních a vnitrozemských lokalit ke koupání s výbornou kvalitou vody se v posledních letech ustálil přibližně na 85 %. V roce 2020 přitom v Evropě dosahoval 82,8 %. Normy zajišťující minimální, přijatelnou kvalitu vody byly v roce 2020 splněny u 93 % monitorovaných lokalit. V pěti zemích – na Kypru, v Rakousku, Řecku, na Maltě a v Chorvatsku – pak byla v 95 i více procentech případů zjištěna výborná kvalita vody ke koupání.

Ani Česká republika si nevedla špatně. V zemi bylo evropskou agenturou hodnoceno celkem 153 lokalit, z toho výbornou kvalitu vody má 125 (81,7 %). Šestnáct míst mělo vodu dobrou či dostatečnou, jedenáct nebylo klasifikováno. Jen jedna lokalita byla vyhodnocena jako místo se špatnou vodou (0,7 %).

Naopak nevyhovující byla kvalita vody v Evropě v roce 2020 u 296, čili 1,3 % lokalit. Zatímco jejich podíl od roku 2013 mírně poklesl, problémy přetrvávají zejména při posuzování zdrojů znečištění a zavádění opatření pro integrované hospodaření s vodou. V lokalitách, u kterých je obtížné určit původ nebo příčiny znečištění, jsou zapotřebí zvláštní studie o jeho zdrojích.

Někde kvalitu nebylo v rámci současného posouzení možné klasifikovat, neboť pandemická omezení neumožnila odebrat dostatečný počet vzorků.

Dobrá zpráva pro plavce

„Kvalita vod ke koupání v Evropě je i nadále vysoká. To je dobrá zpráva pro všechny Evropany, kteří letos v létě vyrazí na pláže a koupaliště. Je to výsledek více než 40leté existence směrnice o vodách ke koupání a intenzivní práce i spolupráce specializovaných odborníků. Akční plán pro nulové znečištění přijatý v květnu napomůže tomu, aby naše vody byly i nadále zdravé a bezpečné a moře a řeky čisté,“ prohlásil komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius. 

Výkonný ředitel EEA Hans Bruyninckx k tomu doplnil: „Kvalita evropských vod ke koupání zůstává po čtyřech dekádách opatření zaměřených na prevenci a snižování znečištění vysoká. Právní předpisy EU nejenže přispěly ke zvýšení celkové kvality vod, ale zároveň pomohly identifikovat oblasti, ve kterých bylo třeba zavést konkrétní opatření.“

Dvě třetiny lokalit se nacházejí na evropských pobřežích. Pro plavce může být zpráva dobrým vodítkem, jak si vybrat lokalitu s tou nejčistší vodou.

Kypr v naději

První v žebříčku se umístil již zmíněný Kypr. Tam dosáhlo 112 míst ke koupání nejvyššího možného skóre v kvalitě vody. Ostrovní stát ve Středozemním moři se může těšit z dobře načasovaného oznámení. Po loňské neslavné turistické sezoně, která se kvůli šíření koronaviru vyznačovala 84procentním poklesem příjezdů, se Kypr snaží letos opět nalákat turisty.

„Mezi turismem a kvalitou vody ke koupání je přímá souvislost. Výborné výsledky jsou proto důležité nejen pro zdraví lidí a životní prostředí, ale i hospodářství Kypru,“ řekl kyperský ministr životního prostředí Kostas Kadis.