Pandemie ve světě: Německo je blíž rozvolnění pro očkované, Francie dá zbylé vakcíny lidem bez omezení věku

Němečtí poslanci vyslovili souhlas s rozvolněním pandemických opatření pro lidi plně očkované proti koronaviru a uzdravené. Pokud v pátek schválí návrh také Spolková rada, nebudou vyléčení ani uzdravení od víkendu potřebovat testy a nebude se jich týkat ani karanténa. Nadále však budou muset nosit roušky. Francie se snaží zvýšit efektivitu očkování. Pokud na konci dne zbydou nepoužité dávky, budou se o ně moci od středy přihlásit lidé z kterékoliv věkové skupiny.

Pro návrh nového německého karanténního nařízení, který v úterý schválila vláda kancléřky Angely Merkelové, hlasovala vládní koalice konzervativců CDU/CSU a sociálních demokratů z SPD. Pro se vyslovili také opoziční Zelení či postkomunistická Levice. Proti byla Alternativa pro Německo (AfD). Populistická až krajně pravicová strana však dlouhodobě kritizuje veškerá karanténní opatření.

Očkovaní a vyléčení již nebudou potřebovat testy, pokud budou chtít využít služeb kadeřnictví nebo obchodů neprodávajících zboží denní potřeby. Nebudou se jich rovněž týkat omezení nočního vycházení nebo limity pro počet účastníků soukromých setkání. Nutná nebude ani izolace po kontaktu s nakaženými.

Úprava podmínek bude mít přínos i pro obyvatele Česka, kteří jsou očkovaní nebo nemoc prodělali. Německo totiž nebude trvat na povinné desetidenní vstupní izolaci. Osvobození z karantény se nicméně nebude týkat příchozích z oblastí s mutacemi. Německo v Evropě však aktuálně neeviduje žádný takový region. 

Od závěru očkování musí uplynout nejméně dva týdny. Doklad o něm může být nejen v papírové, ale i v digitální podobě. Pokud nebude v němčině, postačí verze v angličtině, francouzštině, italštině či španělštině. Uzdravení se budou vykazovat pozitivním výsledkem PCR testu, což osvědčí, že byli nakažení. Test ale musí být starý nejméně 28 dní a nejdéle půl roku.

Ve Francii se bude moci zbylými dávkami vakcín očkovat bez omezení věku

Ve Francii začne v pondělí očkování lidí nad padesát let. Původně se s ním mělo začít až v sobotu 15. května. Pokud na konci dne zbydou nepoužité dávky, budou se o ně moci od středy přihlásit lidé z kterékoliv věkové skupiny.

Nový postup oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron na návštěvě vakcinačního střediska v Paříži. Dosud podle Macrona v Paříži „nic nepřišlo nazmar, v centrech se použily všechny dávky“. „Chceme vše optimalizovat, abychom si byli opravdu jistí, že všechny dávky do poslední budou použity,“ dodal prezident.

Ve Španělsku skončí nouzový stav, regiony se bojí chaosu

Některé španělské regiony se obávají, že od příštího týdne nebudou mít dostatečné pravomoce, aby mohly bránit šíření koronaviru. V neděli totiž ve Španělsku po půl roce končí nouzový stav a regionální vlády už pak nebudou moci bez souhlasu soudů například vyhlásit noční zákaz vycházení, omezit shromažďování či jinak omezit volný pohyb lidí. Španělská vláda nicméně přijala mimořádný dekret, který bude platit od neděle a který zkracuje odvolací proces v případě takových omezení přijatých vedeními regionů na nejvýše dva týdny.

Španělská vláda během pandemie nevyslyšela volání opozice a některých autonomních oblastí po změně legislativy tak, aby vedení regionů mohla bez souhlasu soudů omezit některá práva (zejména volný pohyb lidí) s cílem zamezit šíření epidemie. Vláda tvrdí, že současná legislativa je dostačující pro to, aby autonomní vlády zvládly epidemii i bez výjimečného stavu.

Další rekordní přírůstek nakažených i mrtvých v Indii

Indie za poslední den hlásí rekordní nárůst nových případů koronaviru, je jich 412 262. Zemřelo dalších 3980 nakažených, také nejvíce od začátku pandemie. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu uvedla, že na Indii připadá téměř polovina všech případů nákazy, které byly ve světě za poslední týden zaznamenány, a čtvrtina úmrtí. Odborníci upozorňují, že skutečné počty budou mnohem vyšší vzhledem k omezenému testování i problémům s hlášením úmrtí. 

V Indii se hroutí zdravotnický systém, kdy nemocnice nejsou schopny přijímat další pacienty a podávat jim kyslík tak, jak by bylo potřeba. Přehlcená jsou i krematoria. Britská BBC uvádí, že v některých státech platí karanténní opatření a omezení vycházení, ale federální vláda odmítá uzávěru celé země vyhlásit kvůli obavám z jejích dopadů na ekonomiku.