Hongkongský aktivista Wong půjde na dalších deset měsíců do vězení, rozhodl soud

Hongkongský prodemokratický aktivista Joshua Wong stráví dalších deset měsíců ve vězení. Soud mu tento trest vyměřil za účast na nepovoleném shromáždění, které se konalo loni 4. června. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Wong a další lidé si tehdy připomínali krvavé potlačení protivládních protestů na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) čínskou armádou v roce 1989.

Čtyřiadvacetiletý Wong si ve vězení už nyní odpykává dva tresty související s masovými prodemokratickými demonstracemi z roku 2019. K účasti na vzpomínkové akci ze 4. června 2020 se minulý týden přiznal, a tak mu soud trest z původně navrhovaných patnácti měsíců snížil na deset měsíců. Portál Hongkong Free Press (HKFP) uvedl, že soud kromě Wonga poslal za mříže ještě tři další aktivisty.

Zatímco pevninská Čína jakékoli připomínky zásahu bezpečnostních sil ze 4. června 1989 proti demonstrantům znemožňuje, v Hongkongu a na Tchaj-wanu se pravidelně konají. Připomínka byla loni hongkongskými úřady zakázána poprvé, a to údajně kvůli šíření koronavirové pandemie. Tamní vláda shromáždění letos zakázala znovu, napsal HKFP.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je spravována podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady.

Peking ale svými kroky, včetně zavedení bezpečnostního zákona či chystaných změn hongkongského volebního systému, tyto svobody postupně omezuje. Od masových prodemokratických demonstrací v roce 2019 byla řada předních aktivistů zatčena nebo uprchla do zahraničí.