Slovensko bude očkovat jen schválenými vakcínami, rozhodl ministr zdravotnictví

Slovensko bude podle ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského používat proti nemoci covid-19 jen vakcíny schválené certifikovanou laboratoří nebo Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Ministr před novináři také řekl, že v zemi je zájem o očkování ruskou vakcínou Sputnik V, která dosud nebyla v EU registrována a kterou Bratislava dříve dostala.

Slovenská léková agentura SÚKL své stanovisko ke Sputniku V ale nevydala s odůvodněním, že výrobce neposkytl značnou část požadovaných údajů. Ministr financí a expremiér Igor Matovič zase naznačil, že se mu při jednáních v Moskvě podařilo dosáhnout toho, aby Slovensko o Sputnik V nepřišlo. Ruská strana ve čtvrtek vybídla Bratislavu, aby vrátila zásilku zmíněné vakcíny, protože podle ní Slovensko porušilo kontrakt na dodávku očkovací látky.

„Ministerstvo zdravotnictví s ohledem na ochranu zdraví a bezpečnost vakcinace bude povolovat jen vakcinace, které projdou standardním procesem schvalování v certifikované laboratoři a případně na povolení EMA,“ řekl Lengvarský novinářům.

Dodal, že povinností slovenských úřadů je zajistit také vakcínu Sputnik V, protože v zemi se prý značná část obyvatel chce nechat očkovat právě touto látkou.

Ruský fond přímých investic (RDIF), který zodpovídá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, ve čtvrtek uvedl, že SÚKL porušil smlouvu o dodávce zmíněných vakcín tím, že zadal testování zásilky Sputnik V laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie. Fond proto požádal slovenskou vládu, aby zásilku vakcín vrátila. 

Smlouva na dva miliony

Matovič ještě jako premiér dojednal navzdory odporu části koalice nákup dvou milionů vakcín Sputnik V a na začátku března Slovensko dovezlo první zásilku 200 tisíců dávek této očkovací látky. Matovič, který v nynější vládě premiéra Eduarda Hegera zastává funkci ministra financí, jednal o Sputniku V ve čtvrtek v Moskvě. Před novináři Matovič bez bližších podrobností řekl, že se mu podařilo dosáhnout toho, aby Slovensko mělo otevřené dveře v souvislosti se smlouvou o nákupu ruské vakcíny. 

Bývalý premiér na konci března odešel z čela vlády v zájmu řešení vládní krize, během které ho zejména menší koaliční strana Svoboda a solidarita nařkla z konfrontačního stylu politiky a z toho, že není osobnostně, manažersky ani komunikačně s to vést zemi. 

Podle Matoviče pochybil SÚKL

Matovič se ve sporu o dodávky vakcín Sputnik V postavil na stranu Ruska. Tvrdil, že látka má na Slovensku příliš mnoho vysoce postavených nepřátel, kteří dělali všechno proto, aby v zemi zabránili jejímu používání. Rovněž řekl, že přípravek byl využit k jeho sesazení z funkce premiéra a odchodu předchozího ministra zdravotnictví Marka Krajčího. Ten rezignoval po tlaku části koalice v souvislosti s nepříznivou pandemickou situací.

Matovič uvedl, že postup SÚKL narušil reputaci ruské vakcíny ve světě, protože nechal preparát hodnotit v neregistrované laboratoři. SÚKL už ve čtvrtek uvedl, že laboratoře EU kontrolují kvalitu vakcín, jež byly registrovány v evropském bloku, což Sputnik V není. Úřad se navzdory tomu pokusil unijní laboratoře oslovit, ale neúspěšně.

„Matovič se svěřil, že ruská strana je dotčená děním na Slovensku a stanoviskem SÚKL, protože prý poškodilo image ruské vakcíny v zahraničí,“ říká zpravodaj ČT Petr Obrovský. Podle něj Matovič ještě v pátek odcestuje do Budapešti, kde má jednat s maďarským premiérem a ministrem zahraničí právě o vakcíně Sputnik V. Maďarsko začalo ruskou vakcínu používat jako první země v EU.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přísně tajné

SÚKL informoval, že ho nikdo neupozornil, že by testování vakcíny v centru Slovenské akademie věd porušovalo utajenou smlouvu s ruským výrobcem Sputniku V. Podle Obrovského detaily smlouvy mezi Ruskem a Slovenskem nezná ani SÚKL.

„Úřad se brání tím, že nemohl vědět, že pokud zadá testování Sputniku laboratoři, která není součástí oficiální sítě pracovišť v rámci EU, tak poruší podmínky. Také argumentuje tím, že všechny laboratoře v EU jsou již vytížené kontrolou schválených vakcín,“ dodává. 

Lengvarský ani Matovič na dotazy novinářů neodpověděli a ochranka obou politiků po jejich odchodu z místnosti na tiskové konference zabouchla před zástupci médií dveře. Slovenský tisk v souvislosti s kauzou ohledně Sputniku V napsal, že je už po týdnu od změny v čele vlády zřejmé, že Matovič se stále cítí být premiérem.

Sociolog Michal Vašečka, který byl hostem pořadu Horizont ČT24, připomněl, že popularita Sputniku V je na Slovensku poměrně vysoká. Podle tři týdny starého výzkumu by se vakcínou od Pfizeru nechalo naočkovat 55 procent Slováků, vakcinace Sputnikem by nevadila 53 procentům. „I když schvalování v Bruselu může trvat dlouho, zdá se, že Slovensko i z tohoto umí vybruslit a že se vakcína bude testovat v Maďarsku, protože Slovensko na to nemá podmínky,“ řekl.

Horizont ČT24: Michal Vašečka a dopad Sputniku na politiku (zdroj: ČT24)