Na Donbase se dál střílí, Spojené státy podle Turecka vyšlou válečné lodě do Černého moře

Ruskem podporované síly během čtvrtka podle Kyjeva patnáctkrát porušily podmínky příměří na okupovaném Donbase. Bílý dům mezitím prohlásil, že Rusko má nyní u ukrajinských hranic nejvíc jednotek od začátku války v roce 2014, a dodal, že je znepokojen stupňující se ruskou agresí. Podle Turecka vyšlou Spojené státy válečné lodě do Černého moře, kam také zamířily ruské výsadkové lodě. Velitel ukrajinských ozbrojených sil generál Ruslan Chomčak podle médií ofenzivu proti Moskvou podporovaným bojovníkům vyloučil.

„Osvobození dočasně okupovaných území silou nevyhnutelně povede k zabití velkého počtu civilistů a ke ztrátám mezi vojáky, což je pro Ukrajinu nepřijatelné,“ uvedl v armádním komuniké velitel ukrajinských sil, generál Ruslan Chomčak podle agentury AFP.

Mluvčí Kremlu v pátek podle ruských médií varoval Kyjev před velkými bojovými operacemi v Rusy kontrolovaném Donbasu, protože Moskva by je vnímala jako ohrožení své bezpečnosti a mohla by podniknout kroky, aby zabránila „lidské katastrofě“.

O den dříve zástupce šéfa prezidentské kanceláře Dmitrij Kozak nevyloučil, že v případě války by Rusko místní obyvatele hodlalo bránit. Ruská vojenská doktrína umožňuje zásah na ochranu ruských občanů v zahraničí. Moskva uděluje ruské občanství rusky mluvícím obyvatelům východní Ukrajiny od roku 2019, a to navzdory mezinárodním protestům. Ruské občanství tak dostalo více než čtyři sta tisíc lidí, připomněla agentura DPA.

Chomčak podle listu Ukrajinska pravda odmítl ruská tvrzení, že se Ukrajina připravuje k útoku na Donbas, podle něj jde o cílenou dezinformační kampaň s cílem diskreditovat Ukrajinu na mezinárodní scéně, vyvolat paniku mezi obyvateli „dočasně okupovaných území“ a přispět k prosazení geopolitických zájmů Kremlu. Ukrajinské vedení ale pokládá politické a diplomatické urovnání „mezinárodního konfliktu“ v Donbasu za prioritní.

Kyjev: Patnáct porušení příměří za den

Podle ukrajinské armády použili Moskvou podporovaní bojovníci ve čtvrtek granátomety, dělostřelecká zařízení, minomety, kulomety či ruční palné zbraně. Ukrajinští vojáci reagovali ostřelováním útočníků, uvedla armáda.

Bílý dům ve čtvrtek v reakci na eskalující napětí na Donbase prohlásil, že Rusko má nyní u východní hranice Ukrajiny víc jednotek než kdykoliv od roku 2014, kdy válka začala. Uvedla to mluvčí Jen Psakiová. V březnu 2014 odhadoval Západ přítomnost ruských jednotek či dalších sil na ukrajinské hranici na pětadvacet až více než třicet tisíc.

Psakiová také uvedla, že Spojené státy jsou „stále více znepokojené nynější eskalující ruskou agresí na východě Ukrajiny včetně pohybů ruských jednotek na ukrajinské hranici“. USA podle ní o situaci jednají se spojenci v NATO.

Turecko: USA vyšlou válečné lodě do Černého moře

Spojené státy vyšlou do Černého moře dvě válečné lodě. Torpédoborce Roosevelt a Donald Cook mají v těchto vodách operovat od 14. dubna do 4. května, oznámila turecká média s odvoláním na místní úřady, které podle konvence z Montreux vyrozuměly o chystaném proplutí amerických lodí Bosporem a Dardanelami další signatářské státy.

Pentagon odmítl turecké vyjádření detailněji komentovat. „To není nic nového,“ citovala agentura Reuters mluvčího Johna Kirbyho. Podle Pentagonu armáda lodě do oblasti posílá běžně.

CNN už před tureckým oznámením napsala, že USA zvažují, že jako vyjádření podpory Ukrajině vyšlou v následujících týdnech do Černého moře válečné lodě. Odvolávala se přitom na představitele ministerstva obrany. Americké námořnictvo v Černém moři běžně operuje, ale vyslání dalších válečných lodí by vyslalo zprávu Moskvě, že Washington situaci sleduje, dodal představitel. 

USA jsou povinny informovat o svém záměru vstoupit do Černého moře čtrnáct dnů předem, upozornila CNN s tím, že to vyplývá ze smlouvy z roku 1936, která přiznává kontrolu nad průlivy pro vstup do moře Turecku. Podle dřívějších informací CNN ale nebylo jasné, zda toto oznámení bylo odesláno. 

Úředník z amerického ministerstva obrany podle CNN rovněž uvedl, že armáda pokračuje v průzkumných letech v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem, aby sledovala činnost ruského námořnictva a veškerý pohyb vojsk na Krymu.

Ačkoli USA nepovažují současnou kumulaci ruských sil za předehru k útočné akci, „pokud se něco změní, budeme připraveni reagovat,“ citovala CNN svůj zdroj z Pentagonu. Ministerstvo obrany prozatím vyhodnotilo současné ruské manévry jako cvičení a zpravodajské služby zatím nemají náznaky o armádních rozkazech pro další akci, uvedl dále s tím, že se to však může kdykoliv změnit.

Rusko už ve čtvrtek oznámilo, že do Černého moře přesouvá více než deset výsadkových a dělostřeleckých lodí z Kaspického moře. Tamní ministerstvo obrany to označuje za součást cvičení.

Donbas navštívil Zelenskyj

Frontovou linii mezi Kyjevem kontrolovaným územím a okupovanými oblastmi na východě země navštívil ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Velitel ukrajinských silChomčak v pátek uvedl, že situace v oblasti je pod kontrolou a ukrajinská armáda je připravena rychle reagovat na případné zhoršení situace.

Ukrajinská rozvědka začátkem měsíce varovala, že Moskva připravuje rozsáhlé provokace a že nelze vyloučit pokus o přesun ruských sil hluboko na území Ukrajiny. Moskva popírá, že by její současné armádní manévry představovaly pro kohokoliv hrozbu a z provokací viní Kyjev. 

Konflikt na východě Ukrajiny vypuknul poté, co Rusko v roce 2014 nelegálně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Kyjev a západní země upozorňují, že Moskva podporuje proruské síly v Donbasu – vyzbrojuje je, financuje a vysílá na jejich podporu i ruské vojáky. Kreml zapojení do války odmítá, přestože do ukrajinského zajetí padly na ukrajinském území stovky ruských vojáků.

Velké boje utichly po uzavření mírových dohod v Minsku v únoru 2015, ale až dosud se žádné příměří nepodařilo zcela udržet a politické řešení konfliktu se prakticky nepohnulo z místa. Konflikt si podle Kyjeva vyžádal na čtrnáct tisíc mrtvých.