Čínské sankce nezastaví britskou kritiku zacházení s Ujgury, tvrdí Johnson

Události: Čína hrozí Británii dalšími sankcemi (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že pevně stojí za devíti britskými poslanci, akademiky a právníky, kteří se dostali na sankční seznam komunistické vlády v Pekingu. Důvodem je to, že kritizovali porušování lidských práv ujgurské menšiny v Číně. Peking odmítá veškerá obvinění a varoval, že půjde ještě dál, pokud Londýn nezmění své chování.

Komunistická Čína sebevědomě ukazuje sílu. V době, kdy pandemická opatření škrtí západní ekonomiky, zavedla sankce vůči pěti vlivným britským poslancům. Premiér Johnson se s nimi setkal a osobně je podpořil. „Nezastaví to britskou vládu před tím, aby mluvila o průmyslovém rozměru zneužívání lidských práv v Sin-ťiangu,“ zdůraznil ostrovní ministr zahraničí Dominic Raab.

Británie proto zavedla embargo na dovoz produktů z této čínské provincie. Kromě toho zase kvůli zatýkání demokratických aktivistů v Hongkongu nabídla cestu k občanství stovkám tisíc jeho obyvatel. Peking se podle analytiků snaží sankcemi varovat Evropskou unii, Británii a Kanadu, aby se v odsuzování Číny nevydávaly cestou Spojených států.

„EU, USA, Spojené království a Kanada se spolčily, aby zneužily otázky spojené s provincií Sin-ťiang k politické manipulaci,“ tvrdí mluvčí provincie Sü Kuej-siang. Britští poslanci, kteří jsou na čínském sankčním režimu, podle zdejšího tisku čelí zvýšené kybernetické hrozbě a britská vláda jim nabídla posílenou ochranu.

Etická a neetická bavlna

„Mluvíme tu pouze o obraně čínských občanů, jejichž práva byla zneužita. Byli znásilněni, sterilizováni, jejich kultura zničena. Čínská vláda kritizuje ty, kteří je brání,“ konstatuje sankcionovaný šéf sněmovního zahraničního výboru Tom Tugendhat.

Peking se dostal do sporu také s Evropskou unií. V odvetě zavedl sankce vůči několika europoslancům, vědcům, nevládním organizacím, a dokonce i celému parlamentnímu podvýboru. Právě tento krok může mít podle Bruselu za následek neschválení dlouho očekávané investiční dohody mezi Unií a Čínou.

V samotné Číně se pak staly terčem internetového bojkotu západní oděvní firmy jako H&M, Adidas, Hugo Boss či Burberry kvůli tomu, že chtějí nakupovat pouze eticky vyrobenou bavlnu. Jiné značky jako Fila a Muji se naopak zavázaly, že budou i přes zprávy o nasazování nucené práce odebírat dál bavlnu z provincie Sin-ťiang.