Velká Británie nechce přispívat k porušování lidských práv, zamezí nákupu produktů z čínského Sin Ťiangu

Události: Britsko-čínské třenice (zdroj: ČT24)

Britští poslanci budou rozhodovat o tom, zda dostanou britské soudy pravomoc rozhodovat, zda je muslimské etnikum Ujgurů vystavené v Číně genocidě. Britský ministr zahraničí Dominic Raab v rozhovoru s BBC prohlásil, že by Británie neměla uzavírat dohody o volném obchodu se zeměmi, které porušují lidská práva. Čína veškerá obvinění odmítá.

Podle OSN drží Čína v internačních táborech na milion Ujgurů a příslušníků dalších menšin. Hlavním cílem je převýchova. Lidé v táborech tak společně pracují nebo zpívají budovatelské písně.

Velká Británie se nyní rozhodla, že zamezí nákupu produktů, které by mohly z nucených prací pocházet. „Žádná britská organizace, vládní či soukromý sektor, vědomě či nechtěně, nebudou vydělávat nebo přispívat k porušování lidských práv vůči Ujgurům a dalším minoritám v Sin-ťiangu,“ ujistil ministr Raab.

Sponzoring britských youtuberů

Podle zjištění listu The Times sponzorují komunistické úřady v Pekingu – ve snaze změnit svou image na Západě – britské youtubery, kteří mají stovky tisíc sledujících. Experti upozorňují, že sterilizace muslimek a nucenou práci vysvětlují podle not čínské vládní propagandy.

„Když se mladí lidé vrací z těchto táborů, tak chápou, že se pro ně otevírá nová budoucnost. Pracovní místa,“ tvrdí například jeden z britských youtuberů. „Bohužel, spousta dalších zemí není otevřená tomu, aby se učila od Číny,“ dodává na videu.

Británie požaduje, aby měla OSN přístup do provincie Sin-ťiang. Lidskoprávní organizace varují před čínským zatýkáním demokratických aktivistů v Hong Kongu. „Od chvíle, co k moci přišel prezident Si Ťin-pching, jsou represe celkově stále horší a horší,“ říká Ja-Čchiou Wangová z Human Rights Watch.

Další kroky vůči Pekingu přijímá Velká Británie i v oblasti ochrany dat. Parlament v těchto dnech schvaluje zákon o bezpečnosti telekomunikací, ve kterém zakáže účast kontroverzní čínské firmě Huawei na budování sítí páté generace.