Bidenova administrativa obnovila finanční pomoc pro Palestinu, pošle 15 milionů dolarů

Spojené státy obnoví finanční pomoc Palestincům. Oznámila to americká velvyslankyně v OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Podle ní USA převedou 15 milionů dolarů (332 milionů korun) na ekonomický rozvoj a humanitární projekty. Administrativa prezidenta Joea Bidena program obnovila poté, co ho předchozí vláda Donalda Trumpa zablokovola.

„Prezident Biden obnovuje americké programy na podporu ekonomického rozvoje a humanitární pomoci palestinskému národu. S radostí oznamujeme, že poskytneme nejchudším komunitám na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy 15 milionů dolarů,“ sdělila ve čtvrtek Thomasová-Greenfieldová.

Tyto peníze ale nebudou poukazovány přímo palestinské samosprávě, nýbrž soukromým charitativním organizacím. Částkou chce Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) přispět chudým rodinám a podpořit katolickou charitu, která pomáhá řešit na palestinských územích epidemii covidu-19.

„Nadto peníze půjdou na potravinovou pomoc v komunitách, kde hrozí nedostatek jídla a situace se tam zhoršuje kvůli pandemii. Tato nezbytná pomoc přispívá plnění našich závazků vůči palestinskému národu. Pomůže těm, kteří to naléhavě potřebují, což přinese stabilitu nejen Palestincům, ale také Izraelcům. Je to v souladu s našimi zájmy a hodnotami a s naší snahou skoncovat s pandemií a nedostatkem potravin ve světě,“ dodala velvyslankyně.

Změna přístupu k Palestině

Bílý dům už dříve rozhodl, že změní některé Trumpovy kroky vůči Palestincům. Kromě obnovy finanční pomoci to má být obnova činnosti amerického konzulátu v Jeruzalému a zastoupení Organizace pro osvobození Palestiny ve Washingtonu.

Izraelsko-palestinské vztahy byly za Trumpova mandátu poznamenány jeho podporou výstavby židovských osad na Západním břehu Jordánu, přesunem velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma a také prosazením bilaterálních dohod mezi Izraelem a muslimskými státy jako Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Súdán i Maroko.

Palestinci to považují za maření jejich úsilí ustavit na Západním břehu Jordánu vlastní stát a také za porušení principu, jímž se dosud arabské státy řídily a který předpokládal možnost normalizace vztahů s Izraelem až po vzniku samostatné Palestiny.