Mladé Palestince stále méně zajímá samostatnost Západního břehu Jordánu, tvrdí expertka

Události: Izrael odložil okupaci (zdroj: ČT24)

Mezi mladými Palestinci čím dál více převládá názor, že lepší by byl jednotný palestinsko-izraelský stát, samostatnost Západního břehu Jordánu si už spíše nepřejí. Uvedla to pro ČT ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová. Budoucí generaci Palestinců bude podle ní místo myšlenky samostatného státu, který se stále nedaří plně zřídit, více zajímat získání plných občanských práv a propojení obou států. To ale může znamenat problém pro Izrael, protože by v něm Židé už nedrželi většinu.

„Slyšíme mnohem častěji, že mladí Palestinci nechtějí samostatnost Západního břehu Jordánu, ale stát, který bude spojený dohromady s Izraelem,“ uvedla Kalhousová ve vysílání ČT24.

Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua totiž dlouhodobě plánuje anektovat část území palestinského Západního břehu Jordánu, na kterém se nachází osady s početnou izraelskou menšinou. Podle koaliční smlouvy je to přitom možné od středy.

Premiér ale naznačil, že vláda tento týden proces možná nezahájí. Osadníci i pravicové politické strany si přejí, aby Izrael vyhlásil svrchovanost až na 30 procentech území Západního břehu co nejdříve, dokud je možné počítat s podporou Washingtonu.

Podle kritiků tím ale bude definitivně pohřbeno úsilí dohodnout se na dvou státech – Palestině a Izraeli. Nejostřejší kritici upozorňují, že tento plán je už dávno mrtvý a anexe pouze vytahuje jeho mrtvolu všem na oči, napsal ve své analýze list The Washington Post.

„Všichni Palestinci moc dobře vědí, že ty osady jsou na hranici zelené linie a stanou se součástí Izraele. Bydlí tam statisíce Izraelců, ta města nikdo nebude evakuovat,“ uvedla Kalhousová. Mnoho analytiků je toho názoru, že Netanjahu zvolí méně agresivní postup anexe, zpočátku může svrchovanost vyhlásit jen v několika blocích osad.

Palestinci považují samosprávu za přítěž

Plán anexe mimořádně poškozuje palestinskou samosprávu, která vznikla proto, aby dovedla do konce mírová jednání a dosáhla ustavení státu. Většina Palestinců ji nyní považuje za přítěž, samospráva přichází o poslední přízeň občanů, říká bývalý poradce Palestinců v mírových rozhovorech Ghais Umarí. 

„V rozporu s tím, co se běžně říká, anexe neskoncuje s plánem dvou států, protože nemůžete zabít nic, co už je po smrti. Anexe spíš vytahuje mrtvolu dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu celému světu na oči,“ říká palestinský odborník působící v USA Yousef Munayyer.

Ředitel palestinského diplomatického institutu Sálim Baráhma připomenul náladu Palestinců žijících v údolí řeky Jordán, kterého se anexe může týkat také. „Když se jich zeptáte, co si myslí o anexi, řeknou vám, že už anektovaní dávno jsou. Povyku a znepokojení, které se šířilo světem před 1. červencem, se mohou jenom smát.“

Údolí Jordánu, které chce anektovat Benjamin Netanjahu
Zdroj: Mohamad Torokman/Reuters