Pandemie ve světě: Půlka Izraele je imunizovaná, Polsko čelí dosud nejhorší covidové situaci

Polovina Izraelců už dostala dvě dávky vakcíny proti covidu-19, oznámil tamní ministr zdravotnictví Juli Edelstein. V Izraeli se očkuje od prosince. V Polsku nadále rekordně stoupají přírůstky nakažených koronavirem. Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že se země nachází v nejhorší situaci od vypuknutí pandemie. Ve Francii se epidemiologická situace dramatizuje. Evropský parlament bude schvalovat zavedení covidových pasů ve zrychleném řízení. Ukrajina hlásí nejvyšší denní přírůstky nakažených i zemřelých. V Indii za den přibylo přes 50 tisíc nákaz.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Úřady  v Izraeli dále uvolňují restrikce a nehodlají je zpřísnit ani o nadcházejících svátcích Pesach. Podle dosavadních pravidel se budou moci pořádat rodinné sešlosti uvnitř za účasti až 20 hostů a venku v padesáti lidech.

Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že plně imunizováno je přes 4,6 milionu Izraelců. V židovském státě stále klesá počet pacientů s vážným průběhem covidu-19. Ve středu jich bylo 483, což je nejnižší údaj za minulé tři měsíce.

Na příznivou epidemickou situaci v Izraeli už reagovaly Řecko a Kypr. Budou uznávat doklad o očkování a pustí na své území izraelské turisty. Kyperské úřady oznámily, že od očkovaných izraelských návštěvníků se nebude požadovat čerstvý test ani karanténa. Ostatní Izraelci od 12 let budou muset mít negativní testy. 

Polsko se nachází v nejhorší situaci od vypuknutí pandemie, tvrdí Morawiecki

Denní přírůstky nakažených koronavirem v Polsku dál prudce stoupají. Za středu přibylo 34 151 potvrzených případů, což je v zemi nejvíce od začátku pandemie. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Niedzielski, který zároveň informoval o zpřísnění omezujících opatření od soboty. Premiér Morawiecki nevyloučil zavedení nouzového stavu v zemi, pokud se situace nezlepší.

„Polsko se nachází v nejhorší situaci od vypuknutí pandemie před 13 měsíci. Nápor třetí vlny je velmi velký,“ řekl předseda vlády na společné tiskové konferenci s Niedzielským. Aktuálně je podle něj v nemocnicích obsazeno 75 procent lůžek. „Nevylučujeme žádný scénář, kdyby za dva tři týdny mělo být ještě hůř,“ dodal.

Epidemická situace se v Polsku zhoršuje už řadu dní. Rekordní počet 29 978 nově infikovaných zjištěný během jednoho dne, za úterý, oznámilo ministerstvo zdravotnictví už ve středu. Celkem se v zemi s 38 miliony obyvatel doposud nakazilo přes 2,15 milionu lidí.

Ve Francii se situace i přes uzávěru nezlepšuje

I ve Francii se epidemiologická situace dramatizuje. Mimo jiné už skončily v nemocnici dvě ministryně. Počty pacientů na jednotkách intenzivní péče stoupají a řada lékařů pochybuje, že přijatá opatření budou stačit. Příští měsíc podle nich bude kritický. Vláda sází na obří očkovací centra. Nejprve chce zapojit fotbalové stadiony v Marseille a v Paříži, po nich tři desítky dalších tzv. vakcinodromů a v příštích měsících dokonce až dvě stovky podobných obřích očkovacích středisek.

Země ale bojuje s nedostatkem vakcín. V téměř sedmdesátimilionové Francii dostalo obě dávky pouhých dva a půl milionů lidí. Vláda chce tento proces zrychlit i proto, že se situace navzdory nové uzávěře stále zhoršuje. Počet lidí na jednotkách intenzivní péče přesáhl čtyři a půl tisíce a stále stoupá. V Paříži a okolí, kde je situace nejdramatičtější, chybí v porovnání s uplynulým rokem tisíc lůžek. Nejsou zdravotníci, kteří by se o nemocné starali. Pacienti jsou proto převáženi do nemocnic v jiných regionech.

Nová opatření mají za cíl zabránit pohybu osob. V šestnácti departmentech platí omezení cestování do vzdálenosti deseti kilometrů od bydliště. A další oblasti mohou následovat. 

Události: Ve Francii se epidemiologická situace dramatizuje (zdroj: ČT24)

Europoslanci projednají covidové pasy nadstandardně rychle

Evropský parlament bude schvalovat zavedení takzvaných covidových pasů ve zrychleném řízení. Shodli se na tom europoslanci, kteří na plenární schůzi odhlasovali využití mimořádně rychlé procedury. Cílem je podle nich to, aby certifikáty usnadňující lidem cestování v době pandemie covidu-19 byly funkční do letní sezony. Někteří zákonodárci rozhodnutí kritizovali s tím, že neumožní parlamentním výborům řádně zvážit detaily návrhu.

Evropská komise navrhla zavedení jednotného digitálního osvědčení minulý týden. Jednodušší cesty přes hranice, které komplikuje pandemie, by s ním měli od léta mít lidé očkovaní, s negativním testem či protilátkami proti covidu-19.

Britská varianta viru zhoršuje situaci na Ukrajině

Ukrajina hlásí nejvyšší denní přírůstky nakažených koronavirem i zemřelých v souvislosti s covidem-19. Ministr zdravotnictví Maksym Stepanov oznámil ve čtvrtek 16 669 nově prokázaných případů infekce za poslední den – nejvíce od vypuknutí pandemie. Informoval rovněž o tom, že s nemocí covid-19 zemřelo ve středu 363 lidí. Podle serveru Ukrajinska pravda země hlásí nejvyšší denní počet úmrtí už tři dny po sobě.

Země v posledních týdnech čelí růstu rychlosti šíření koronaviru a premiér Denys Šmyhal hovoří o třetí vlně pandemie. Šéf resortu zdravotnictví Stepanov uvedl, že se v zemi rozšířila britská varianta koronaviru, která je nakažlivější. Vláda proto v úterý zpřísnila režim vstupu do země – lidé mohou přijíždět jen s negativním testem na koronavirus.

Některé indické státy uzavřely kina, hotely a restaurace

V Indii znovu výrazně přibývá lidí nakažených koronavirem. Za posledních 24 hodin zaznamenalo indické ministerstvo zdravotnictví 53 476 nových případů infekce, což je největší denní nárůst od 23. října. Druhá nejlidnatější země světa, která má 1,3 miliardy obyvatel, odhalila od začátku pandemie 11,8 milionu nákaz a 160 692 pacientů zemřelo.

Některé indické státy kvůli nové vlně nákazy opět zavedly omezení a uzavřely kina, hotely a restaurace. Ve středu Indie oznámila, že dočasně pozastavuje velkou část vývozu vakcíny proti covidu-19 od společnosti Serum Institute of India (SII), která vyrábí preparát vyvinutý ve spolupráci britsko-švédské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Důvodem je snaha uspokojit domácí poptávku po očkovacích látkách.