Policie zatkla bolivijskou exprezidentku, podezírá ji z organizace převratu

Bolivijská policie zatkla bývalou konzervativní prezidentku Jeanine Áňezovou. Na sociálních sítích to oznámil bolivijský ministr vnitra Carlos Eduardo del Castillo. Levicová vláda na bývalou hlavu státu vydala zatykač za vzpouru a za terorismus a podezírá ji, že organizovala údajný převrat proti vládě dlouholetého levicového prezidenta Eva Moralese.

„Informuji bolivijský lid, že paní Jeanine Áňezová už byla zatčena a teď je v rukou policie,“ napsal ministr na Twitter a na Facebook.

Exprezidentka, která stála v čele země od listopadu 2019 do listopadu 2020, zveřejnila fotografii zatykače na Twitteru už v pátek a připsala k němu: „Politické pronásledovaní začalo“. Před Áňezovou policie zatkla podle místních televizí, na které se odvolává agentura AFP, další dva bývalé členy vlády.

Evo Morales rezignoval v roce 2019. Jeho socialistická strana MAS se ale vrátila k moci v prezidentských volbách konaných loni v říjnu. S velkým náskokem v nich zvítězil bývalý ministr hospodářství Luis Arce, což umožnilo následný návrat Moralese z exilu.

Morales má v MAS stále vůdčí úlohu. Jeho stoupenci tvrdí, že byl zbaven moci pomocí státního převratu. K odstoupení jej ovšem přivedly masové protesty po jeho rozhodnutí usilovat o čtvrtý prezidentský mandát, což by bylo v rozporu s ústavou.

Volby, v nichž zvítězil, provázela podezření z podvodů. Armáda v reakci na bouřlivé demonstrace vyzvala Moralese k rezignaci. Ten tak učinil a uprchl do Mexika a poté do Argentiny.

„Nebyl to puč, bylo to ústavní předání moci kvůli volebnímu podvodu,“ napsala na Twitteru Áňezová, jejíž administrativa nechala zatknout některé členy někdejší Moralesovy vlády. V Bolívii se teď podle AFP zabývají násilnými událostmi na konci roku 2019 vyšetřovatelé z Meziamerické komise pro lidská práva (IACHR).

„Aktéři a komplicové diktatury, která narušila život a demokracii v Bolívii, by měli být podrobeni vyšetřování a potrestáni,“ napsal v sobotu na Twitteru Morales s odkazem na období vlády Áňezové, během nějž sám čelil obviněním ze vzpoury a z terorismu.