Německo a Francie podpoří sankce EU za uvěznění Navalného, tvrdí Reuters s odkazem na diplomaty

Evropská unie patrně uvalí sankce proti některým spolupracovníkům ruského prezidenta Vladimira Putina v reakci na uvěznění předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Podle agentury Reuters, která se odvolává na tři diplomatické zdroje, vyjádřily s krokem souhlas Francie a Německo. Berlín a Paříž ale nepodpoří tvrdší sankce, které požadují některé další členské státy EU.

Postih ruských představitelů, který by měl zahrnovat zákaz cestování a zmrazení majetku v EU, by mohl být první v rámci nového sankčního systému schváleného v prosinci, který bloku umožňuje trestat porušování lidských práv kdekoliv ve světě.

Berlín a Paříž nicméně nepodpoří tvrdší sankce, které požadují některé další členské státy EU. Jedním z navrhovaných opatření bylo zastavení obřího energetického projektu Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře dopravovat plyn z Ruska do Německa.

Tlak na uvalení sankcí proti Rusku vzrostl poté, co Moskva při návštěvě šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella vypověděla německého, polského a švédského diplomata kvůli jejich údajné účastni na nepovolených protivládních demonstracích. Paříž a Berlín následně vzkázaly, že EU na to musí zareagovat.

Na sankce již podle Reuters nyní tlačí Česko, Polsko, pobaltské státy či Rumunsko. Souhlasné stanovisko Německa s Francií – dvou nejmocnějších států EU – podle agentury znamená, že zbylé unijní státy nebudou opatření blokovat. Definitivní rozhodnutí může padnout na jednání unijních ministrů zahraničí 22. února.

„Sankcím se už nevyhneme,“ řekl Reuters jeden z evropských diplomatů. „Ohledně sankcí panuje shoda, včetně Německa. Jiným způsobem odpovědět nemůžeme,“ dodal.

Maas: Sankce musí cílit na lidi zodpovědné za uvěznění Navalného

Německý ministr zahraničí Heiko Maas řekl ve středu zákonodárcům, že sankce musí cílit na Rusy zodpovědné za uvěznění Navalného. Ten byl po lednovém návratu do vlasti odsouzen na 3,5 roku vězení za údajné porušení pravidel podmínečného trestu. Francouzské ministerstvo zahraničí na dotaz Reuters uvedlo, že odpověď EU na situaci kolem Navalného musí být „jednotná, silná a komplexní“.

EU již uplatňuje hospodářské sankce vůči Rusku kvůli nelegální anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014. Loni vydala zákaz cestování do EU šesti ruským činitelům blízkým Putinovi v souvislosti s Navalného otravou nervově-paralytickou látkou novičok. Zmrazila jim také majetek na unijním území.