Hongkongský prodemokratický aktivista Lai zůstane ve vazbě, soud odmítl kauci

Nejvyšší soudní instance v Hongkongu odmítla propustit na kauci mediálního magnáta a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laie a nařídila ponechat jej ve vazbě. Lai je zřejmě nejvíce prominentním obviněným podle zákona o národní bezpečnosti, který loni v červnu prosadil Peking ve snaze potlačit v bývalé britské kolonii protesty a volání po demokracii.

Zákon trestá vše, co Čína považuje za podvracení, separatismus, terorismus nebo tajné spiknutí s cizími silami, a to až doživotním vězením.

Třiasedmdesátiletý Lai byl 3. prosince zatčen a obviněn „ze spiknutí s cizími zeměmi či jednotlivci ze zahraničí za účelem narušení národní bezpečnosti“ podle zákona, který dle západních zemí a organizací na ochranu lidských práv slouží k potírání opozice a kritiky Číny v Hongkongu. To správkyně Hongkongu Carrie Lamová, kterou oponenti považují za podřízenou Číně, odmítá.

Jimmy Lai strávil v cele tři týdny, než jej soud nižší instance 23. prosince propustil na kauci deset milionů hongkongských dolarů (asi 27,8 milionu korun). Na svobodě pobyl zhruba týden. V poslední den uplynulého roku jej soud konečného odvolání (CFA) znovu poslal do cely, a to až do dalšího slyšení.

Stalo se tak na základě článku 42 bezpečnostního zákona, podle kterého podezřelému z trestného činu či obviněnému nebude dovoleno propuštění na kauci, dokud soudce nezíská dostatečné důvody, aby usoudil, že podezřelý či obviněný nebude pokračovat v činnosti poškozující národní bezpečnost.

Laiovi obhájci se snažili toto rozhodnutí napadnout. Ale CFA v úterý prohlásil, že nižší soud chybně uplatnil inkriminovaný článek, který si špatně vyložil. Toto rozhodnutí soudci přijali jednomyslně, uvádí agentura Reuters.

Lai musí prokázat, že není hrozbou

Laie nejprve zatkli ještě v srpnu, kdy asi dvě stovky policistů podnikly razii v jeho bulvárním listu Apple Daily. Prokurátoři jej obvinili, že se dožadoval zásahu cizích mocností do hongkongských záležitostí.

Podle nového zákona je povinností obviněného prokázat, že by nepředstavoval hrozbu národní bezpečnosti, pokud by byl propuštěn na kauci, podotkla agentura Reuters a připomněla, že dříve v Hongkongu spočívalo důkazní břemeno na žalobcích.

Magnát býval častým návštěvníkem Washingtonu, kde se setkával s americkými představiteli, včetně tehdejšího ministra zahraničí Mikea Pompea. Snaha získat podporu pro demokracii v Hongkongu vedla Peking k tomu, že jej označil za „zrádce“.

Lai loni odstoupil z čela společnosti Next Digital, která vydává populární noviny Apple Daily, známé kritickým přístupem k Číně a úřadům v Hongkongu.

Podle kritiků je nový bezpečnostní zákon porušením zásady „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala, když správu nad Hongkongem v roce 1997 přebírala od Británie. Princip garantuje místním obyvatelům řadu svobod, včetně nezávislého soudnictví.