Evropa zápasí s nedostatkem vakcín. Na jednání padlo, že řešením může být spolupráce výrobců

Události: EU a výrobci vakcín (zdroj: ČT24)

Evropská unie stále nemá požadovaný počet očkovacích látek proti koronaviru. V úterý večer proto francouzský prezident Emmanuel Macron uspořádal setkání evropských výrobců. Společně jednali o tom, jak urychlit produkci očkovacích látek. Řešením může být třeba to, že vakcíny budou vyrábět společně. Část států mezitím kritizuje Evropskou komisi, že pro zajištění dávek neudělala dost.

Celosvětový boj o vakcíny proti koronaviru pokračuje. Zatímco Británie hlásí miliony očkovaných, Brusel požaduje více dodávek. Právě Londýn dříve vsadil na taktiku rychlého využití co nejvíce vakcín.

Bruselu se jeho složitá schvalovací procedura a tlak na co nejnižší cenu naopak příliš nevyplatily. Evropská komise nyní navíc čelí kritice kvůli nedostatku očkovacích látek. Byly to ale právě členské státy, především z východní Evropy, které místo rychlosti dodávek tlačily spíše na cenu. A Komise plnila přání celku.

Německá kancléřka Angela Merkelová naopak tvrdí, že i kdyby Evropská unie připlatila víc, stejně by dnes vakcíny neměla. Za nedostatkem totiž stojí malá kapacita farmaceutických firem. Třeba společnost AstraZeneca vzkázala Evropě, že na rozdíl od Británie dodá jen polovinu slíbených dávek.

Komise navrhla uzavřít hranice se Severním Irskem

Evropská komise poté ze strachu, aby farmaceutická společnost nezásobovala Británii na úkor kontinentu, navrhla, že uzavře hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Krok následně vyvolal ve Spojeném království znepokojení a EK ho musela během několika hodin vzít zpět.

Problém se ale nevyřešil. Evropa ani nadále nemá množství očkovacích dávek, které by potřebovala. Nyní doufá, že farmaceutické společnosti začnou spolupracovat na výrobě. Kooperaci dříve uskutečnily například firmy Pfizer a Sanofi, které se dohodly na tom, že budou společně vyrábět protikoronavirovou vakcínu pro EU.

Sanofi vyvíjela svůj vlastní preparát. Už dříve ale oznámila, že bude k dispozici až na konci letošního roku. Sanofi chce přípravek vyrábět ve svých laboratořích ve Frankfurtu nad Mohanem v Německu.

Francie kritizovala Sanofi kvůli zpoždění

„Sanofi poskytne společnosti BioNTech přístup ke své nejmodernější výrobní infrastruktuře. Od léta 2021 bude Sanofi vyrábět vakcínu a dodá více než 125 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 pro Evropskou unii. Tato dohoda mezi oběma společnostmi odráží společný závazek zvýšit dostupnost vakcín,“ napsala na konci ledna v prohlášení firma Sanofi.

Francouzská firma již dříve sklidila kritiku vlády, že vývoj jejího vlastního přípravku nabírá zpoždění. Paříž společnost Sanofi v lednu několikrát přímo vyzvala, aby zvážila své zapojení do výroby očkovacích přípravků, které již dostaly povolení k použití, uvedl deník Le Monde.

Výroba pro konkurenci je pro Sanofi „premiéra“, uvedl ředitel společnosti Olivier Bogillot. „V sázce není finanční příjem, ale schopnost co nejrychlejší distribuce,“ dodává Bogillot citovaný agenturou AFP.