Zemětřesení na indonéském ostrově Sulawesi má nejméně 26 obětí

Nejméně 26 lidí zemřelo následkem zemětřesení o síle 6,2 stupně, které zasáhlo indonéský ostrov Sulawesi. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP. Zraněné jsou podle agentury AP nejméně dvě stovky lidí, úřady však stále zjišťují rozsah škod a počet mrtvých.

Epicentrum se nacházelo šest kilometrů od města Majene a ohnisko v hloubce deseti kilometrů. Úřady nevydaly varování před tsunami, zemětřesení však způsobilo četné sesuvy půdy. O několik hodin dříve zasáhlo stejnou oblast zemětřesení o síle 5,9 stupně a celkově seismologové napočítali 26 následných otřesů.

Několik tisíc obyvatel opustilo kvůli několikavteřinovému chvění půdy své domovy. Úřad pro odstraňování následků katastrof uvedl, že ve městě bylo poničeno nejméně 62 budov a jsou přerušeny dodávky elektrického proudu. Kromě Majene jsou oběti hlášeny také z města Mamuju.

Záchranáři na Sulawesi hledají lidi v troskách domů
Zdroj: Basarnas Sulbar/Reuters

Indonésie a jejích 17 tisíc ostrovů a ostrůvků leží na rozhraní tří velkých tektonických desek a zemětřesení jsou zde proto častá. V roce 2018 Sulawesi zažilo silné zemětřesení a následnou ničivou tsunami, která si vyžádala přes dva tisíce obětí.