USA vrátily Kubu na seznam zemí podporujících terorismus, oznámil Pompeo

Pompeo je aktivní i před koncem mandátu. Jeho rozhodnutí komplikují vztahy s Čínou a Íránem (zdroj: ČT24)

Spojené státy znovu zařadily komunistickou Kubu na seznam států, jež podporují terorismus. Jen několik dní před koncem svého mandátu to oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Kuba nařčení z podpory terorismu odmítá, napsala agentura AP. Pompeo činí před koncem mandátu i další významné kroky, například ohledně Jemenu nebo Číny.

„Režim bratrů Castrových musí přestat s podporu mezinárodnímu terorismu a s podrýváním americké justice,“ uvedl šéf americké diplomacie. Podle něj Kuba hostí zločince na útěku před americkými soudy, skrývá kolumbijské povstalce a udržuje těsné vztahy s venezuelským režimem.

Kuba nařčení z podpory odmítá, její prezident Miguel Díaz-Canel zdůraznil, že Kuba naopak čelí teroristickým útokům. Jak příklad uvedl útok proti kubánskému velvyslanectví ve Washingtonu z loňského dubna.

Na americkém seznamu zemí podporujících terorismus se nachází také KLDR, Írán a Sýrie.

Trump obnovil sankce, které zrušil Obama

Administrativa Donalda Trumpa přístup vůči Kubě přitvrdila a obnovila mnohé sankce, které byly zrušeny za vlády Baracka Obamy. Nové sankce omezily možnost cestovat na ostrov či tam posílat peníze. Zařazení na seznam s sebou přináší četné sankce a restrikce v mezinárodním obchodě a čerpání financí od mezinárodních institucí, jako je Světová banka. Mnohým z těchto sankcí ale Kuba již nyní čelí, uvedla agentura AP.

Budoucí prezident USA Joe Biden uvedl, že rozhodnutí Trumpovy vlády vyhodnotí. Už dříve řekl, že chce změnit přístup vůči Kubě. Trump ale Bidenovi změnu tímto krokem zkomplikoval. Biden byl viceprezidentem v administrativě Obamy, který měl vstřícnější přístup ke Kubě a v roce 2016 ji dokonce navštívil. V předchozím roce obě země začaly obnovovat diplomatické vztahy. 

Kuba se v současnosti nachází ve velmi křehké hospodářské situaci. Země začala 1. ledna měnovou reformu, která má přitáhnout na ostrov nové zahraniční investice, současně se ale očekává prudký růst inflace.

Hútiové jsou teroristé, tvrdí Pompeo

Kromě Kuby překvapil Pompeo diplomaty i v otázce Jemenu, když oznámil, že chce zařadit tamní šíitské povstalce mezi teroristy. „Ministerstvo zahraničí bude informovat Kongres o mém záměru označit skupinu Ansar Alláh, někdy nazývanou jako Hútíové, za zahraniční teroristickou organizaci,“ řekl Pompeo.

Jde o krok, kterého se obávají diplomaté i mezinárodní organizace. Ohrozit totiž může mírové rozhovory v šest let trvajícím jemenském konfliktu, a ještě prohloubit největší humanitární krizi na světě. V zemi je již nyní až 80 procent lidí závislých na zahraniční pomoci.

S kritikou nečekal Írán, který v jemenské válce stojí na straně Hútíů. „Je zřejmé, že zkrachovalá americká vláda v posledních dnech ještě víc poškodí svoji pověst a zanechá v regionu ještě jedovatější dědictví,“ řekl o rozhodnutí mluvčí íránského ministerstva zahraničí Saeed Khatibzadeh.

Pochvaly se Pompeo nedočkal ani od demokratů, svým rozhodnutím podle Bidenových poradců ztíží nové americké administrativě případné vyjednávání o nové jaderné dohodě s Teheránem.

Napětí kvůli Tchaj-wanu

Dva dny předtím nešetřil ani už tak napjaté vztahy mezi Washingtonem a Pekingem. Vybral si tradičně citlivou otázku čínské zahraniční politiky, svým úředníkům povolil oficiálně se setkávat s tchajwanskými protějšky. „Vláda Spojených států přijala toto opatření jednostranně ve snaze usmířit si komunistický režim v Pekingu. Dnes oznamuji, že tato námi zavedená omezení ruším,“ oznámil dosluhující ministr zahraničí.

Stoupenec konzervativního hnutí Tea Party a bývalý šéf CIA patří k loajálním ministrům Donalda Trumpa. Resort neopustil ani na jaře, kdy zvažoval kandidaturu do Senátu.