Konec kubánského konvertibilního pesa. Karibský ostrov zavedl nový měnový systém

Horizont ČT24: Konec jednoho pesa (zdroj: ČT24)

Éra kubánské dvojí měny s příchodem nového roku skončila. Symbolicky v den oslav 62. výročí vítězství revoluce přivítala země v srdci Karibiku nový měnový systém. Sjednocení měny ale pravděpodobně vyvolá až trojcifernou míru inflace. S růstem cen počítá i vláda, která slíbila, že výrazně zvýší platy.

Kuba se vydala vstříc novým zítřkům. Aby se ekonomicky izolovaná země v době celosvětové hospodářské krize zatraktivnila v očích zahraničních investorů, rozhodla se společně s novým rokem rozloučit i s jednou ze svých dvou oficiálních měn – konvertibilním pesem.

Měna, kterou si země ponechá, má ale pro řadu obyvatel mnohonásobně nižší hodnotu. I z toho důvodu tamní režim se změnami dlouhodobě otálel a s oznámením přišel jen pár týdnů před koncem roku. A to v okamžiku, kdy krize spojená s pandemií a prohloubená sankcemi ze strany Spojených států uvrhla mnohé domácnosti na hranici existenčního minima.

„Měnová reforma nebude kouzelným řešením všech problémů, které v naší ekonomice existují. Nicméně bude upřednostňovat vytvoření podmínek nezbytných pro spolehlivější postup,“ řekl o změně kubánský prezident Miguel Díaz-Canel.

Zvýšení minimální mzdy

Nadšení z konce jedné éry mnoho Kubánců nepociťuje. Ceny základních potravin, na které se častokrát stojí i celodenní fronty, jsou v poměru k platům už v současnosti dlouhodobě vysoké. Někteří Kubánci se obávají, že vzhledem ke krizi není země na tak zásadní krok připravena.

S příchodem nové reformy očekávají odborníci, že se ceny ještě o něco zvýší. S tím ale tamní režim počítá a plánuje odpovědět zvýšením minimální mzdy, a to až trojnásobným. Panují ale obavy, že i přes zvýšení platů se nebude ekonomická situace vyvíjet pozitivně.

Plán na zrušení dosavadní dvojí měny existoval již od roku 2011 a teprve po deseti letech se realizuje. Kubánské konvertibilní peso z ulic ale nezmizí ze dne na den, platit jím bude možné ještě prvních šest měsíců v novém roce.