TÉMA

Peso

Kuba na čas „dolarizuje“ ekonomiku. Chce se dostat z krize

Kubánský premiér Manuel Marrero připustil, že jeho země bude muset začít prodávat služby turistům v tvrdé měně – americkém dolaru – a danit v ní soukromé importéry. Dolarizaci kubánské ekonomiky si podle něj vláda nepřeje, ale na čas ji zavede – s cílem vrátit se později opět k pesu. Země čelí nejhorší ekonomické krizi za desítky let.
19. 7. 2024|

„Model úpadku skončil,“ hlásá nový argentinský prezident. Populista Milei chce zrušit centrální banku

Novým argentinským prezidentem se stane krajně pravicový ekonom Javier Milei. V kampani kladl důraz na radikální ekonomické reformy. Mezi kontroverzní plány tohoto populisty patří třeba uzavření centrální banky nebo zavedení dolaru místo pesa. Triumf Mileie bude podle agentur pro 46milionovou Argentinu představovat zásadní politický posun doprava. Podle některých expertů hrály ve volbách významnou roli protestní hlasy.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 10:31|

Konec kubánského konvertibilního pesa. Karibský ostrov zavedl nový měnový systém

Éra kubánské dvojí měny s příchodem nového roku skončila. Symbolicky v den oslav 62. výročí vítězství revoluce přivítala země v srdci Karibiku nový měnový systém. Sjednocení měny ale pravděpodobně vyvolá až trojcifernou míru inflace. S růstem cen počítá i vláda, která slíbila, že výrazně zvýší platy.
9. 1. 2021|