Kuba na čas „dolarizuje“ ekonomiku. Chce se dostat z krize

Horizont ČT24: „Dolarizace“ ekonomiky na Kubě (zdroj: ČT24)

Kubánský premiér Manuel Marrero připustil, že jeho země bude muset začít prodávat služby turistům v tvrdé měně – americkém dolaru – a danit v ní soukromé importéry. Dolarizaci kubánské ekonomiky si podle něj vláda nepřeje, ale na čas ji zavede – s cílem vrátit se později opět k pesu. Země čelí nejhorší ekonomické krizi za desítky let.

Už skoro pět let ekonomické krize těžce poznamenává Kubu – Che Guevarův „ostrov svobody“. Pro jeho generaci, dnešní důchodce, jsou i základní potraviny luxusní komoditou. Premiér Marrero v parlamentu vysvětloval, jak chce hospodářství sevřené obrovskou inflací posílit. Kuba podle něj postupně a dočasně zavede platbu v amerických dolarech pro soukromé dovozce, pro přístavní poplatky a užívání měny bude možné i v klíčovém cestovním ruchu.

„Pokud jde o dolarizaci ekonomiky, o které jsme hovořili, postupujeme vpřed a ratifikujeme naši intervenci z minulého roku. Jednoho dne kubánské peso obnoví svou skutečnou hodnotu,“ prohlásil. Kubánské peso zůstane povinné pro domácí transakce.

Letošní inflace má být třicetiprocentní, ale nezávislí experti zmiňují mnohem vyšší čísla. „Dokud vláda nezavede program makroekonomické stabilizace a hlubokých strukturálních reforem, je velmi pravděpodobné, že tam neformální (černý) trh zůstane,“ varoval bývalý ekonom kubánské centrální banky Pavel Vidal.

Zastropování cen některých potravin dovážených soukromníky

Sedmdesát procent obyvatel je závislých na platbách od příbuzných ze zahraničí. Být bez nich znamená třít bídu – cena litru rostlinného oleje už odpovídá třem čtvrtinám běžného měsíčního důchodu. Vláda minulý týden ceny oleje a pěti dalších potravin dovážených soukromníky zastropovala. „Jestli vláda dokáže tu inflaci zastavit, nebo ne, to nevím, ale vláda je ta, která to má vyřešit,“ komentoval obyvatel Havany Juan Carlos Caballero.

Na hospodářství Kuby se kromě neefektivního komunistického systému plánování a korupce podepsaly americké sankce a embarga a velkou měrou pandemie covidu s propadem turistiky. „Vizí této vlády vůbec není dolarizovat ekonomiku, ale znovu opakujeme, že v tomto scénáři válečné ekonomiky musíme jít touto cestou,“ řekl premiér Marrero.

Vláda podle expertů léčí příznaky, ale ne příčiny krize. Před dvěma roky povolila vznik malých soukromých podniků, které teď opět začíná regulovat. Podle odhadů už během krize emigrovaly možná až dva miliony mladých Kubánců. Raději riskují cestu přes latinskou Ameriku do Spojených států nebo Evropy.