Rusko odmítá spojení s hackerskými útoky na americká ministerstva

Moskva nemá nic společného s údajnými hackerskými útoky na americké ministerstvo financí a ministerstvo obchodu, prohlásil v pondělí mluvčí ruského prezidenta. Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje o víkendu informovala o tom, že zmíněné úřady napadla sofistikovaná skupina hackerů, kteří sledovali interní e-mailovou komunikaci úřadů. Měsíce trvající kybernetická kampaň podle nových informací Reuters cílila také na ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Mnozí experti mají za to, že za útokem stálo Rusko.

„Znovu mohu tato obvinění odmítnout a znovu vám chci připomenout, že to byl prezident (Vladimir) Putin, kdo navrhl americké straně, aby se dohodla a uzavřela smlouvy (s Ruskem) ohledně kybernetické bezpečnosti,“ nechal se slyšet mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a prohlásil, že Washington na nabídku nereagoval.

O rozsáhlém hackerském útoku na americká ministerstva informovala v neděli jako první agentura Reuters. Podle jejích zdrojů mohly být útoky zjištěné v první fázi vyšetřování jen špičkou ledovce. Přišlo se na ně krátce na to, co přední bezpečnostní firma FireEye zjistila, že došlo k narušení jejích systémů. Podle firmy byly kromě amerických federálních institucí terčem hackerské kampaně i jiné vlády a velké korporace.

Situace byla podle médií tak vážná, že se v sobotu v Bílém domě sešla Národní bezpečnostní rada. „Vládní pracovníci se o víkendu rychle snažili zhodnotit povahu a rozsah problémů a nastolit efektivní protiopatření, první zjištění ovšem naznačovala, že narušení (systémů) bylo významné a dlouhotrvající,“ řekly deníku The Washington Post (WP) osoby obeznámené s vývojem.

Několik zdrojů uvedlo, že se hackerům dařilo měsíce sledovat vnitřní e-mailovou komunikaci zaměstnanců ministerstva financí a Národního telekomunikačního a informačního úřadu (NTIA), jenž spadá pod ministerstvo obchodu. Mezi členy amerických zpravodajských služeb panují obavy, že hackeři použili podobný nástroj k proniknutí do jiných vládních agentur.

Hackeři se dostali i k interní komunikaci ministerstva vnitřní bezpečnosti, píše Reuters

Agentura AP v pondělí informovala, že ministerstvo vnitřní bezpečnosti úřadům nařídilo důkladně zkontrolovat sítě a potenciálně napadené servery odpojit. Podle zdrojů Reuters se ovšem tým „sofistikovaných hackerů“ dostal i k interní komunikaci tohoto resortu, který dohlíží na zabezpečení amerických hranic, samotnou bezpečnost a nově také na distribuci vakcín na covid-19.

„Tohle se může změnit ve špionážní kampaň, která bude mít jeden z největších dopadů v historii,“ řekl AP Dmitri Alperovitch, spoluzakladatel firmy pro kybernetickou bezpečnost CrowdStrike.

Deník The New York Times napsal, že podle federálních expertů i analytiků ze soukromé sféry mají hackerskou operaci „takřka jistě“ na svědomí ruské tajné služby. Zdroje WP označily za pachatele ruskou skupinu známou jako Cozy Bear či APT29, které západní státy v létě připsaly útoky na organizace zapojené do vývoje koronavirové vakcíny.

Hackeři pracující pro ruský stát byli podle amerických úřadů i za krádeží komunikace mezi členy Demokratické strany před prezidentskou volbou roku 2016. Před dvěma měsíci zase americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo šest údajných příslušníků ruské vojenské rozvědky z účasti na sérii hackerských útoků, která zasáhla cíle od poslední zimní olympiády až po francouzské prezidentské volby roku 2017.