Rusko ustupuje v zájmu prodloužení pražské jaderné dohody. USA chtějí zapojit i Čínu

Rusko je připraveno na rok zmrazit počet svých jaderných hlavic, pokud Spojené státy učiní totéž, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Vychází tak částečně vstříc americkému požadavku podmiňujícímu prodloužení bilaterální dohody nový START, která omezuje počty strategických jaderných zbraní. Konečným cílem Washingtonu je však zapojit do dohody Čínu, která to odmítá. Dohoda automaticky vyprší v únoru 2021, pokud se strany nedohodnou na prodloužení. To by mohlo vést k závodům v jaderném zbrojení.

„Rusko navrhuje prodloužit nový START o rok a je připraveno společně se Spojenými státy učinit politický závazek ke zmražení počtu jaderných hlavic v držení stran po tuto dobu,“ uvedla ruská diplomacie.

Nabídka platí, pouze pokud Washington nebude mít žádné další požadavky. Prodloužení má podle Moskvy poskytnout oběma stranám více času na hlubší projednání kontroly jaderných zbraní.

Kreml tak ustoupil ze své dřívější pozice. Vladimir Putin minulý týden navrhl dohodu prodloužit alespoň o rok bez jakýchkoliv podmínek. To Američané odmítli.

Administrativa Donalda Trumpa vyjadřuje dlouhodobě neochotu k prodloužení dohody s tím, že doba bipolárního světa s pouhými dvěma státy schopnými zaútočit jadernými zbraněmi ve velkém počtu kdekoliv na světě skončila. Upozorňuje na rostoucí čínský arzenál jaderných zbraní a především mezikontinentálních raket schopných je nést.

Americký vyjednavač na tomto poli Marshall Billingslea v srpnu prohlásil: „Příští smlouva bude muset být multilaterální. Bude muset zahrnout Čínu.“ Později Američané oficiálně požadavek na zapojení Číny stáhli. Jejich přístup k jednání s Kremlem je však stále velmi zdráhavý.

Mezikontinentální balistické rakety
Zdroj: ČT24

USA s Ruskem podepsaly v roce 2010 na Pražském hradě smlouvu označovanou jako nový START nebo START 3, která omezuje počty strategických jaderných zbraní.

Platnost dohody vyprší příští rok v únoru. Smlouva může být prodloužena o pět let, pokud se na tom státy dohodnou. Washington s Moskvou však v tomto ohledu nemohl v poslední době najít společnou řeč.

Pokud by dohoda zanikla, padla by i veškerá omezení na jaderné hlavice a jejich nosiče, což by mohlo podle agentury Reuters přispět k závodům ve zbrojení a k růstu napětí mezi Moskvou a Washingtonem.