Začalo 75. Valné shromáždění OSN. Spojené národy musí pohnat Čínu k zodpovědnosti za covid, řekl Trump

Události ČT: V New Yorku začalo 75. Valné shromáždění OSN (zdroj: ČT24)

Organizace spojených národů musí pohnat Čínu k odpovědnosti za její přístup k pandemii onemocnění covid-19, řekl v úterý ve svém virtuálním projevu k Valnému shromáždění OSN americký prezident Donald Trump. Koronavirus ve svém projevu jako obvykle označil za čínský virus. Prezident Číny Si Ťin-pching řekl, že jakýkoliv pokus pandemii politizovat by měl být odmítnut. V New Yorku v úterý začalo 75. Valné shromáždění OSN, kvůli pandemii koronaviru však státníci vystupují pouze prostřednictvím videopřenosu.

„Čínská vláda a Světová zdravotnická organizace, kterou Čína prakticky ovládá, chybně prohlašovaly, že není důkaz o přenosu z jednoho člověka na druhého,“ řekl Trump. „Později chybně tvrdily, že lidé bez symptomů nemoc nepřenášejí,“ uvedl také.

Onemocnění covid-19 se objevilo koncem minulého roku ve středočínské provincii Chu-pej, odkud se během následujících měsíců rozšířilo do celého světa. Koronavirem se podle statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo 31,36 milionu lidí, asi 965 640 z nich zemřelo. 

Čína se brání

Čínský prezident Si Ťin-pching v předem nahraném projevu vyzval k solidaritě během pandemie covidu-19. Dodal, že jakýkoli pokus pandemii politizovat by měl být odmítnut. Japonská tisková agentura Kjódó napsala, že tato poznámka byla zastřenou kritikou Spojených států. 

V době, kdy mezi Čínou a USA sílí rivalita ohledně ekonomických a bezpečnostních otázek, Si Ťin-pching dodal, že jeho země nemá v úmyslu vést „ani studenou, ani horkou“ válku s jakoukoli jinou zemí.

Vladimir Putin během projevu na Valném shromáždění
Zdroj: Reuters/Sputnik/Mikhail Klimentyev

Putin nabídl ruskou vakcínu pracovníkům OSN

Ruský prezident Vladimir Putin vyzdvihl nutnost globální spolupráce v době koronavirové pandemie a navrhl uspořádání mezinárodní konference o vakcíně proti covidu-19. Podle Putina je nezbytné, aby přístup k vakcíně měli obyvatelé všech zemí. Rusko je podle něj připravené jednat s ostatními státy a mezinárodními strukturami o dodávkách ruské vakcíny, která je „spolehlivá, bezpečná a efektivní“.

Ruskou vakcínu, vůči níž se zatím někteří experti ve světě staví skepticky, Putin také bezplatně nabídl pracovníkům Organizace spojených národů a jejích struktur.

V pasáži věnované mezinárodním vztahům řekl, že pro rusko-americké vztahy je prioritou, aby se obě strany shodly na prodloužení dohody o snížení počtu strategických zbraní (START-3), jejíž účinnost má vypršet v únoru roku 2021. Putin dále sdělil, že doufá ve zdrženlivost při rozmisťování raketových systémů, a navrhl, aby největší mocnosti v oblasti vesmírného výzkumu uzavřely dohodu, která by zakázala rozmisťování zbraní ve vesmíru.

Ruský prezident podtrhl, že OSN by měla mít na zřeteli zájmy všech zemí, a vyzdvihl nutnost zachování práva veta pěti stálých členů Rady bezpečnosti, k nimž patří i Rusko. Na adresu USA udělal kritickou poznámku o tom, že odstranění „nelegitimních sankcí“ by napomohlo zotavení z koronavirové pandemie, čímž narážel na nedávné oznámení americké vlády o obnovení sankcí OSN proti Íránu.

Valné shromáždění ve stínu koronaviru

Valné shromáždění OSN se v úterý sešlo k zahájení všeobecné rozpravy již po pětasedmdesáté, setkání státníků se však poprvé v historii organizace vzhledem k pandemii covidu-19 odehraje převážně virtuálně. Hlavním tématem letošního zasedání bude společný boj proti šíření koronaviru.

I podle amerického zpravodaje ČT Davida Miřejovského bude letošnímu Valnému shromáždění dominovat téma koronaviru. V pondělí celosvětový počet infikovaných překročil 31 milionů a počet mrtvých s covidem-19 se blíží k jednomu milionu. Diskuse v rámci všeobecné rozpravy by mělo završit setkání státníků ke koronaviru pořádané Světovou zdravotnickou organizací, které je plánováno na 30. září.

Diskutovat se bude ale i o „tradičních“ tématech, kterými je například jaderné odzbrojení, práva žen a menšin či ochrana životního prostředí a udržitelný rozvoj. Představitelé jednotlivých států přitom neosloví mezinárodní společenství osobně z pódia s charakteristickým pozadím ze zeleného mramoru, ale zašlou sekretariátu předem nahrané patnáctiminutové video, které se bude promítat v hlavním sále. 

Miřejovský uvedl, že delegáti se během schůzky budou rovněž bavit o lidských právech a boji s chudobou. Dalším tématem mohou být i nové sankce, které proti Íránu v pondělí uvalily USA. „Lídři tentokrát nemíří do New Yorku a nebudou se zde moci setkávat nebo domlouvat. Dá se tedy čekat, že letošní Valné shromáždění bude mít spíš podobu výzev,“ řekl zpravodaj.

Bolsonaro hájil vládu kvůli pralesům

V úterní rozpravě Valného shromáždění OSN brazilský prezident Jair Bolsonaro vystoupil proti údajně lživé kampani vůči jeho vládě kvůli amazonským deštným pralesům. „Jsme obětí jedné z nejbrutálnějších dezinformačních kampaní týkajících se Amazonie a (mokřadů) Pantanalu,“ prohlásil prezident. Cílem této kampaně je podle něj poškodit brazilskou vládu i celou Brazílii.

Bolsonaro čelil kritice i loni, a to za upřednostňování ekonomických zájmů před ekologickými v době největších lesních požárů v Amazonii za několik let. Ostře ho kritizoval prezident Francie Emmanuel Macron. Bolsonaro ho obvinil z vměšování do záležitostí Brazílie.

Bolsonaro také v úterý hájil postoj své vlády k nynější pandemii covidu-19. Na úvod projevu vyjádřil lítost nad úmrtími spojenými s covidem-19, kterých Brazílie eviduje na 137 tisíc. „Od začátku jsem říkal, že jsou dva problémy: virus a nezaměstnanost, které se mají řešit současně,“ uvedl na předtočeném videu.

Studio ČT24: Miřejovský ohledně summitu OSN (zdroj: ČT24)